U petak, 23. februara ove godine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović kazivao je hutbu u džematu Međeđa, Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

U hutbi je muftija govorio o dolasku mjeseca ramazana te vrijednosti dana i noći koji mu prethode. Posebno je istakao važnost noći Lejletul-berat koja nastupa u subotu, 24. februara, s akšamom i oprosta grijeha u ovoj noći.

– Često se naglasi da je islam vjera stalnih prilika. Musliman kod svog Gospodara ima stalnu šansu. Allah, dželle šanuhu, voli one koji Ga spominju, koji Mu se obraćaju i pruža im obilje Svoje pomoći. Ove prilike su nam važne kako bismo se oslobodili pritisaka koji opterećuju naša srca. U jednoj predaji se spominje da je Muhammed, alejhi selam, kazao da se u ovoj noći, noći Lejltul-berat, toliko oprosti grijeha da se to može usporediti s brojem vlasi na raskošnom runu ovce. A onda se izuzimaju neke kategorije ljudi: oni koji Allahu, dželle šanuhu, ne čine ispravno ibadet, koji nisu sa šehadetom i oni koji istrajavaju u velikim grijesima. Ukazuje se na nekoliko pojava pa se izuzimaju oni koji su skloni da mrze i podstiču druge na mržnju, oni koji su skloni da obmanjuju i zavađaju ljude te oni koji su oholi i nepristupačni. Pored ovoga spominju se još dvije osobine. Allah, dželle šanuhu, udaljava od Sebe one koji prekidaju rodbinske veze a posebno one koji su nemarni prema svojim roditeljima, kazao je, između ostalog, u svojoj hutbu muftija Fazlović.

Nakon džuma-namaza muftija Fazlović je razgovarao s imamom i članovima Džematskog odbora koji su predstavili aktivnosti džemata. U ovom džematu nalazi se džamija, te mektebi u Baljkovici i Grabovici. Za obimnu rekonstrukciju džamije, koja je urađena prošle godine, džematlije su obezbijedili 400.000 KM. U oba mekteba održava se mektepska pouka te se tokom ramazana klanja teravih-namaz.

Muftija Fazlović je pohvalio vrijedne džematlije i njihovog imama Mirsad-ef. Mumića.

– U posljednje vrijeme ste učinili mnogo i možete biti primjer. Ostali ste dosljednji svojim najboljim precima, svojim očevima i djedovima koji su gradili ovu džamiju i brinuli se o njoj. Procijenili ste da je ovoj džamiji potrebna rekonstrukcija i uspješno ste to obavili. Za to je bila potrebna velika snaga a vi koji živite ovdje u lijepoj Međeđi ste je i pokazali. Veliku snagu su pokazali i naša braća i sestre koji su različitim povodima otišli dalje od ovoga džemata. Želimo da i oni na određeni način budu vezani za svoj džemat. Ovo što ste uradili je vaše zajedničko pregalaštvo. Ponosni smo na ovakve džemate i čestitamo vam na tome, kazao je muftija Fazlović.
Muftija se zahvalio glavnom imamu hafizu Izet-ef. Salkanoviću na njegovoj brizi i bdijenju nad ovim i drugim džematima MIZ Zvornik.