Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović u petak, 13. januara 2023. godine, klanjao je džuma-namaz s džematlijama džemata Papraća, Medžlis Islamske zajednice Kalesija.

Papraća je mjesto u općini Šekovići koje obuhvata naselja: Odžaci, Bašići, Aščerići, Zidonje, Velika Njiva, Pavlovići, Vidakovići i Kalabače. Ovaj manji džemat Medžlisa Islamske zajednice Kalesija udaljen je oko 30 km od Kalesije i nalazi se na desnoj strani lokalnog puta Caparde – Tišća. Nema podataka kada je sagrađena prva džamija u Papraći ali je zabilježeno da su je četnici 1941. godine zapalili i porušili. Dvadeset i pet godina kasnije sagrađena je nova džamija, koja je otvorena 1966. godine. I ovu džamiju su četnici razorili i porušili 1992. godine, te je uništena i sva imovina Bošnjaka u ovom džematu. Nova džamija je izgrađena i svečano otvorena 22. maja 2004. godine. Uz džamiju se nalazi uređno mezarje na kojem su i nišani rahmetli Orhan-ef. Gazibegovića, kojeg su nadomak Papraće, početkom Drugog svjetskog rata, četnici pogubili na najsvirepiji način. Imam u ovom džematu je Bilal-ef. Ibranović a ranije su to bili Ramo-ef. Mehmedović, Mirsad-ef. Sakić, Rijad-ef. Imamović, Admir-ef. Karić, Damir-ef. Požegić i Aldin-ef. Alić.

Prije džuma-namaza džematlijama se obratio muftija Fazlović, iskazavši podršku ovom džematu i njegovim džematlijama.

„Ovaj džemat ima svoju veliku povijest i valja nam je čuvati kao što moramo čuvati i vrijednosti koje su na nas prenijeli naši preci. Iskazujemo svima vama našu veliku zahvlanost na pregalaštvu i opredjeljenju da se ovaj džemat čuva. Ovo nije jedino mjesto u kojem je danas mnogo manje stanovnika nego što je to bilo ranije ali svaki naš džemat u Bosni i Hercegovini mi volimo i moramo održavati vezu s njim. Vi koji ovdje živite pokazali ste dragocjenu žrtvu koju svi mi itekako poštujemo“ kazao je muftija Fazlović.

Glavni imam MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović zahvalio se muftiji Fazloviću na ovoj posjeti i istrajnoj podršci djelovanju i očuvanju povratničkih džemata kakav je i džemat Papraća.

Nakon džuma-namaza muftija Fazlović je razgovarao s džematlijama o njihovom životu te izazovima s kojima se suočavaju. Ovoj posjeti prisustvovali su i sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić, nekoliko članova Izvršnog odbora MIZ Kalesija te grupa džematlija iz Kalesije.