Muftija je s neskrivenim zadovoljstvom iznio činjenicu da su dva domaćina iz Gobelja, već nekoliko godina, najveći proizvođači mlijeka na području općine Vlasenica i ukazao na put koji bi za mnoge naše povratničke porodice mogao biti optimalan izlaz

Od 1948. godine, kada je u bivšoj državi izvršen prvi poslijeratni popis, Gobelje su, iako s malim brojem stanovnika (ukupno 102), imale status naseljenog mjesta. Od tada pa sve do zadnjeg popisa 1991. godine, kada su Gobelje imale 227 stanovnika, njihov status se nije mijenjao.

Ovo malo naselje, smješteno na rubnim dijelovima općine Vlasenica, locirano je u trokutu između rijeke Drinjače, s njegove sjeveroistočne, i planine Udrč, s jugoistočne strane. Malo mjesto po broju stanovnika, a veliko po njihovom entuzijazmu, hrabrosti i žrtvi.

U minulom ratu, nekoliko desetina mladića iz ovog sela, bili  su neprobojni bedem za agresora i siguran zaklon za slobodnu teritoriju Cerske i Kamenice, u onom dijelu gdje su se one graničile sa slobodnom teritorijom Gobelja.

Nakon rata, među prvim povratnicima u Podrinje, bili su i stanovnici Gobelja.

Dana 19. 08. 2008. godine u Gobeljima je organizirana svečanost povodom dovršetka izgradnje spomen obilježja šehidima. Isti dan je pokrenuta inicijativa za prikupljanje sredstava za asfaltiranje puta, što je za tri godine rezultiralo njezinim potpunim uspjehom. U toj akciji je prikupljeno oko 57.000 KM, što je uz sredstva, koje su obezbijedili općinski i drugi nivoi vlasti, omogućilo asfaltiranje pristupnog puta do Gobelja u dužini od 3,1 km.

Ove godine je realizirana akcija vezana za ograđivanje mjesnog mezarja, a pred mještanima su novi izazovi.

Od 19. 08. 2008. godine, kada su se Gobeljani, prvi put nakon rata, u nešto masovnijem broju okupili, svake godine se organiziraju ovakvi susreti. Povod za ova okupljanja je ideja da se svake godine, učenjem tevhida u Gobeljima, sjetimo naših šehida.

U nedjelju 17. 08. 2014. godine u Gobeljima je ponovo upriličen skup ove vrste. Posebni gost je bio mufija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. U svom nadahnutomobraćanjumuftija je, izrazivši svoju veliku radost što se prvi put našao na ovom mjestu, potcrtao važnost povratka, sloge iobezbjeđivanja svih potrebnih uvjeta za dostojanstven život svih povratnika.

Također, muftija je s neskrivenim zadovoljstvom iznio činjenicu da su dva domaćina iz Gobelja, već nekoliko godina, najveći proizvođači mlijeka na području općine Vlasenica i ukazao na put koji bi za mnoge naše povratničke porodice mogao biti optimalan izlaz.

Pored muftije, skupu su prisustvovali i predsjednik MIZ Vlasenica Mujo Hadžiomerović i glavni imam Nurdin-ef. Grahić, dugogodišnji predratni imam u Cerskoj Bego-ef. Selimović, gotovo svi imami rođeni u ovom mjestu, imami s područja Brčkog i drugi.

Mustafa Gobeljić