U četvrtak, 7. septembar 2023. godine u okviru plana rada Službe za odgojno obrazovne i vjerske poslove Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održan je redovni seminar za imame. Seminaru su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić.

Seminar je otvorio i riječi dobrošlice prisutnima uputio glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao rad imama i muallima, njihovu misiju koja je uvijek vidljiva. Rad u džematu je neposredno djelovanje koje podrazumijeva stalno prisustvo među ljudima, razgovor, pomoć. S tim u vezi Muftija je odao priznanje imamima posebno ukazavši na važnost mektepskog poučavanja.

– Doista je svako vrijeme specifično i svaka generacija ima svoju specifičnu odgovornost. Mi znamo manje ili više o generacijama prije nas. Neke generacije ili pojedinci su se isticali pa o njima znamo više. Razmišljajući o tome kompariramo epohe, učinke i ostvarenja generacija te uvidimo koliko su prilike bile složene. Na taj način dolazimo do naših konkretnih uloga, vremena u kojem mi imamo velike emanete te se preispitujemo. Najbolje je kada čovjek sam sebe preispituje, kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je važnost emaneta poučavanja dini-islamu koji imaju alimi, imami, muallimi.

-Mi poučavamo sve naše džematlije. Činimo to putem hutbe, različitih programa i neposrednom komunikacijom s ljudima ali ključno poučavanje je u mektebu. Mektepska pouka je organizirana i sistematizirana. Treba nam velika snaga da istrajemo i uspijemo u radu u mektebu, da uspijemo u poučavanju naše djece dini-islamu, kazao je muftija Fazlović.

U drugom dijelu seminara predavanje je održao mr. Hajrudin-ef. Baturić, imam i muallim u gradačačkom džematu Jelovče Selo, čiji zapaženi rad je nagrađen priznanjem i nagradom Muftijstva tuzlanskog za muallimski rad “Redžep-ef. Muminhodžić”. Mr. Baturić je s prisutnima podijelio neka od iskustva u njegovom radu s djecom u mektebu, ali i savjete koji mogu biti motivacija muallimima u tom dijelu njihovom misijskog djelovanja.