Povodom dvadeset i druge godišnjice džemata Džamije “Kralj Abdullah” i završetka radova na njenoj adaptaciji, u petak 16. septembra 2022. godine, upriličena je prigodna svečanost.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik medžlisa dr. Amir Karić, imami, vakifi i džematlije.

Tokom svečanog programa uručene su vakufname i zahvalnice, te je upriličena izložba fotografija džamije i džematskih aktivnosti. Prigodan program izveo je hor MIZ Tuzla Gazi Turali-beg.

Muftija Fazlović je vrijednim džematlijama ovog džemata, imamima, muteveliji i članovima džematskog odbora, te MIZ Tuzla čestitao na još jednom uspješno realiziranom projektu ovog džemata.

„Neka vam je svima mubarek ova večer u kojoj smo se okupili da budemo zajedno uz dvadeset i drugu godišnjicu od kako je na ovom mjestu utemeljena ova džamija. Sve naše džamije, pa i ova, su naši dragulji, one su u našim srcima, okupljaju nas, one su naše lađe spasa“, kazao je muftija Fazlović.

Istakao je da je ova džamija jedno od posebnih obilježja u misiji Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog. Sve što je za nju vezano ima posebnu vrijednost.

„Ponosni smo na sve naše džamije a posebno na ovu džamiju. Ona nam je data u emanet. Mnogo ste učinili, u više navrata, da se uvjeti u ovoj džamiji podižu na viši nivo, da ona bude još ljepša i svečanija. Naš poštovani reisul-ulema dr. Husein-ef. Kavazović, dok je bio u ovom gradu u ulozi muftije tuzlanskog, pored svih svojih djela na Drini i Savi, dao je veliki doprinos da se na ovom mjestu podigne ova džamija“, poručio je muftija Fazlović. Istakao da su džamije Allahove kuće i da ih ljudi temelje i grade na takvaluku. Posebno je naglasio obavezu odgoja i obrazovanja djece, njihovo podizanje i podučavanje dini-islamu u našim džamijama i mektebima.

Džamija Kralj Abdullah otvorena je 2000. godine i najveća je džamija na području Muftiluka tuzlanskog. Pored njenog velikog značaja za rad i djelovanje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, ovo je i centralna džamija Muftijstva tuzlanskog.

Tokom svečanosti prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović i imami džamije hafiz dr. Edin-ef. Peštalić i hafiz Ahmed-ef. Rahmanović.

Glavni imam Huskanović je istakao značaj Džamije “Kralj Abdulah” za muslimane u Tuzli ali i šire, te je naglasio veliku ulogu koju su u njenoj izgradnji i adaptaciji imali kralj Saudijske Arabije rahmetli Abdullah bin Adbulaziz el-Saud, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, dugogodišnji predsjednik i glavni imam MIZ Tuzla Hasan-ef. Spahić i dr. Amir Karić, vakifi, imami, mutevelije i brojne džematlije. Prisjetio se i onih džematlija koji su preselili na Ahiret a tokom svog života su bili čvrsto vezani za ovu džamiju i činili joj hizmet.

Imami hafiz dr. Edin Peštalić i hafiz Ahmed Rahmanović su podsjetili da je prvo obilježavanje godišnjice džemata Džamije “Kralj Abdullah” upriličeno povodom osamnaest godina džemata a evo nakon četiri godine, Allahovom, dž.š., milošću, ponovo je upriličena svečanost lijepim povodom. Istakli su da je u proteklom periodu realizirano nekoliko adaptacije ove džamije. Najopsežnija adaptacija realizirana je sredstvima Kraljevine Saudijske Arabije 2013. godine.

U proteklih nekoliko godina, sredstvima džematlija i donatora renovirani su pločnici u haremu džamije, nadstrešinica, uređene su zelene površine, rasvjeta i dva parkinga. Kada je u pitanju enterijer džamije, uređene su mektepske učionice, kuhinja i abdesthane.

Ovogodišnja adaptacija, osim najznačajnijeg i najobimnijeg dijela koji je podrazumijevao nabavku novog džamijskog tepiha, uključuje adaptaciju mihraba, krečenje i kaligrafske radove na kubetu, te izradu ograda na stepeništu i posebnih ukrasa na prozorima džamije.