U džamiji u Orašju, 14. oktobra ove godine, promovirana su dvadeset i dva polaznika mekteba koji su učinili svoju prvu hatmu.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husića, glavni imam Medžlisa IZ Orašje hafiz Redžo-ef. Sivić, predsjednik dr. Mirsad-ef. Arnautalić i članovi Izvršnog odbora ovog medžlisa, glavni imam u penziji Salim-ef. Kanlić, glavni imam Medžlisa IZ Modriča Redžo-ef. Mehanović i imami ovog medžlisa, roditelji polaznika mektepske pouke i džematlije.

Mekteb u Orašju ima preko stotinu polaznika raspoređenih u pet grupa. Nastava se održava u savremeno opremljenoj učionici gdje se usvajaju nova znanja i vještine. Posebna pažnja usmjerena je na učenje sufare i Časnoga Kur’ana. Pored mekteba, djeluju tri grupe Škole Kur’ana: hifz i tedžvid za mektebski uzrast, sufara za omladinu i starije džematlije, te tedžvid i učenje hatme za omladinu i starije džematlije.

Muftija Fazlović je ovom prilikom ukazao na važnost brige o djeci i značaj mekteba, osnovne islamske škole u kojoj se oplemene duše evlada.

– Duši treba Allahova vjera, treba joj iman, šehadet, namaz, moral… Dušu moramo čuvati čistom i vratiti se Allahu sa čistom dušom. To je Pravi put, siratul-mustekim, kazao je Muftija, istakavši da ništa ne može biti sjajnije od srca o kojem se čovjek brine. A srca, naše kuće svjetla, zamiru ako se ljudi o njima ne brinu i ako u njima nema spominjanja Allahovog imena, salavata, sedžde…

– Srca su naša kuće svjetla jer je iman najveća svjetiljka. A onda Allah, dželle šanuhu, daje da naše džamije budu svjetiljke na zemlji. Onako kako u najvedrijoj noći svijetle zvijezde zajedno sa mjesecom, kaže Muhammed, alejhi selam, tako svijetle džamije ali i kuće mu’mina, naše kuće u kojima ima dvoje: u kojima se obavlja namaz i uči Kur’ani-kerim. Zato su ova djeca veliki znak ovoga vremena. Najveća blagodat od Allaha, dželle šanuhu. Pokazali su nam koliko su u proteklom vremenu, uz podršku svojih roditelja, radili zajedno sa svojim muallimom i obradovali su nas pokazanim znanjem. Širimo ovo dobro. Dragi roditelji, razgovarajte sa svojim prijateljima i podijelite s njima ovaj najljepši trenutak koji dolazi kao rezultat pohađanja mektepske pouke, poručio je muftija Fazlović.

Muftija je uputio čestitke svršenicima hatme i njihovom muallimu hafizu Redžo-ef. Siviću. Pohvalio je sve polaznike mektepske pouke u Orašju, te je kazao da će se u ovom medžlisu uskoro pokrenuti i mekteb za predškolski uzrast.

Prisutnima se riječima zahvalnosti obratio glavni imam Redžo-ef. Sivić, a nakon toga je uslijedio i program u kojem su polaznici mektepske pouke učili ajete iz Kur’ani-kerima te pokazali znanje o dini-islamu koje su stekli u mektebu.