„Namaz je prvi ibadet naše vjere i temelj našeg dina. Namaz je ključ džennetskih vrata i ključ svakog dobra“, kazao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović tokom obraćanja u džamiji u džematu Treštenica, Medžlis IZ Banovići, na centralnom mevludskom programu Muftijstva tuzlanskog povodom Lejletul-miradža.

Govoreći o blagoslovljenom putovanju Muhammeda, alejhi selam, muftija Fazlović je naglasio da Allah, dželle šanuhu, ovu mudžizu nije dao samo zbog Poslanika i teškoća u kojima je on bio, nego i radi dobra svih generacija koje dolazile poslije njega.

„Naš miradž je namaz. Bez namaza čovjek je krhak i na njega utječu male stvari. Molite Allaha, dželle šanuhu, da vam s namazom učvrsti vašu duhovnost i da sve nas učvrsti na Njegovom Pravom putu. Istrajavajmo u svom namazu i nemojmo ga zaboravljati“, kazao je muftija Fazlović. Naglasio je da je miradž ojačao Poslanika, alejhi selam, njegove ashabe, sve one koji su ga slijedili u tom vremenu i sve njegove sljedbenike do Sudnjega dana.

„Bilo je to putovanje od časne Mekke do blagoslovljenog Kudsa. Poslije Haremi-šerifa u kojem je Allahova kuća Kaba, blagoslovljeno mjesto je i Kuds u Jerusalemu, Svetoj zemlji iz koje su tokom duge povijesti ponikli brojni poslanici. Nema mjesta gdje ne mogu biti kušnje i gdje ljudi ne zaborave na Svemogućeg Boga pa posiju nered na Zemlji. Danas je taj veliki nered u zemlji odakle je Allah, dželle šanuhu, podigao svoga Poslanika do najvišeg mjesta do kojeg može doći neko koga je Allah, dželle šanuhu, stvorio. Večeras smo u dovama uz sve dobre ljude, uz braću u Palestini. Uvijek smo stava da se nikada i ni prema kome ne smije zulum činiti“, kazao je muftija Fazlović.

Prigodan mevludski program proučili su imami MIZ Banovići a prisutnima se u prepunoj džamiji džemata Treštenica obratio i džematski imam Asmir-ef. Kovačević.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banovići Sead-ef. Mrahorović je posebno izrazio zadovoljstvo što se ova centralna svečanost Muftijstva tuzlanskog održava u džematu Treštenica. Naglasio je da je ovo vrijedan džemat u kojem je u nedavno izgrađena vakufska kuća a trenutno se obavljaju završni radovi na njenom uređenju. Zahvalio se vrijednim imamima i džematlijama, članovima džematskog i građevinskog odbora, te svim vakifima.