U bratunačkom naselju Pirići u ponedjeljak, 16. maja 2022. godine, u okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, obilježena je 30. godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom iz ovog i susjednih mjesta. U ovim naseljima su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijena 194 Bošnjaka.

Obilježavanju su prisustvovali preživjeli Bratunčani, porodice žrtava, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, glavni imami Elvir-ef. Hodžić i Damir-ef. Peštalić, članovi udruženja žrtava i logoraša, imami i džematlije iz Bratunca.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju kazao da je obaveza Bošnjaka u domovini i dijaspori da često dolaze u Podrinje, Piriće i sva slična mjesta kojih je mnogo u ovom dijelu domovine. “Naša obaveza je da iskreno, svojim srcem i dušom, osjećamo dug prema šehidima, našoj braći i sestrama koji su izgubili svoje živote u vrijeme agresije i Genocida. Pored šehida, imamo dug i prema našim gazijama. Dolazeći na ova mjesta svako od nas bi trebao da uzme pouku”, kazao je muftija Fazlović istakavši nepokolebljivu borbu majki i žena Podrinja. Izrazio je veliko poštovanje prema članovima porodica naših šehida.

Tokom programa Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona uručila je zahvalnice za doprinos u stvaranju boljih uslova života povratnika, a zatim je otvorena novoizgrađena dionica puta u ovom mjestu. Izgradnju puta finansiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.