Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u petak, 31. marta 2023. godine, predvodio prvi džuma-namaz u ovoj godini na musalli šehidskog mezarja u Potočarima. Ovaj ibadet obavlja se već sedmu godinu na musalli u Potočarima od mjeseca marta pa sve dok to vremenski uslovi dozvoljavaju, najčešće do kraja mjeseca oktobra, o čemu brinu Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Muftija Fazlović je prije džume prisustvovao obilježavanju dvadesete godišnjice od prve kolektivne dženaze koja je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obavljena 31. marta 2003. godine za šest stotina šehida, žrtava Genocida.

Hutbu muftije Fazlovića sa Musalle šehidskog mezarja u Potočarima objavljujemo u cijelosti:


Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Svemilosnom, Samilosnom. Neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

Poštovana braćo i sestre!

Danas je deveti dan blagoslovljenog ramazanskog mjeseca. Naše duše su ispunjene nadom u neizmjernu Allahovu milost. Naše zadovoljstvo je veliko zbog ramazanskih ibadeta koje izvršavamo s obnovljenom voljom i pojačanom odgovornošću. Ramazan je vrijeme najdubljeg i najsnažnijeg doživljaja vjere i oplemenjivanja misli. To je tako zbog posta kao njegovog najvažnijeg sadržaja, koji nas, zajedno s ostalim ibadetima, učvršćuje u našoj bogobojaznosti. Ovako uspostavljen duhovni potencijal nas snažno usmjeri na najbolja djela i stalnu akciju. Ramazan je mjesec intenzivne aktivnosti Allahovih robova koji se natječu u lijepom vladanju i dobrim djelima. I meleki i ljudi u njemu pokazuju najviše spremnosti i požrtvovanja da ispune svoje misije koje su im dodijeljene. Simbol takve spremnosti meleka je Lejletul-kadr, a ljudskog požrtvovanja ramazanski Bedr. Stoga je ramazan uvijek bio naša velika nada i željno iščekivanje da oko sebe vidimo bolje ljude, čija lijepa riječ i dobra djela olakšavaju naš zajednički život i popravljaju naše ukupno stanje.

Braćo i sestre, cijenjene majke i porodice šehida, u ovom mubarek ramazanskom danu klanjamo džuma-namaz na musalli šehitluka Genocida u Srebrenici. Ovog 31. marta prisjećamo se prve kolektivne dženaze koju smo obavili za šest stotina naših šehida prije dvadeset godina. Ovdje smo danas u ramazani-šerifu zajedno s našim šehidima. Kao što ramazansko vrijeme ima poseban hurmet, i ovo mezarje šehida Genocida u Potočarima ima poseban hurmet.

Skrušeno to potvrđujemo današnjim našim okupljanjem u ovom velikom danu i posebnom mjesecu. Ibadet džuma-namaza će naša ulema, zajedno s cijenjenim džematlijama iz Potočara, ali i s vjernicima iz cijele naše domovine, na ovoj musalli, u ovom otvorenom mesdžidu, redovno obavljati i ove godine. Činimo to s posebnim osjećajem pokornosti Svemogućem Stvoritelju. A uspostavljanje džemata na ovom mjestu jeste naš dug prema plemenitim šehidima, njihovim porodicama i Bošnjacima koji žive u Srebrenici i Podrinju.

Allah, dž.š., nas obavezuje da budemo neprestano svjesni svojih zadaća i da se brinemo o sebi: O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao! Allahu ćete se svi vratiti i On će vas obavijestiti o onome što ste radili. (El-Maida, 105)

Ibadeti u ramazanu (propisani post, namazi, zekat, sadekatul-fitr, kao i mnoge nafile) prilika su za čišćenje naših srca i za njihovo ukrašavanje plemenitim svojstvima. I naše sadašnje vrijeme obilježeno je brojnim iskušenjima na putu naše vjere; u porodici i džematu, zajednici i domovini. Allah, dž.š., poziva nas da brinemo o sebi, duhovno i moralno, individualno i kao zajednica, da popravljamo svoje stanje kako bismo bili kadri odgovoriti na brojne izazove.

Posebno smo pozvani da u vrijeme ramazana obnovimo svoju duhovnu snagu i zajedništvo. Približimo se Allahu Milostivom i popravimo međusobne odnose. Gospodar svjetova će nam pomoći i pružiti Svoju zaštitu.

U poznatom hadisi kudsijji Uzvišeni Allah kaže: Ko uznemirava jednog od mojih štićenika (onoga ko je istrajan u iskrenoj pokornosti Meni) – Ja ću mu se suprostaviti. Najdraže čime Mi se Moj rob može približiti jeste ono što sam mu obaveznim učinio, a zatim kaže, Moj rob Mi se ustrajno približava nafilama sve dok ga ne zavolim… Ako od Mene nešto (u takvom stanju) zatraži, dat ću mu, ako od Mene zaštitu zamoli, sigurno ću mu je pružiti. (El-Buhari)

Post je propisan kako bi putem njega čovjek, samokontrolom i samodisciplinom u ime Gospodara svoga, došao do bogobojaznosti, do visoke razine pobožnosti i duboke svijesti o Božijoj sveprisutnosti. Post i drugi farzovi predstavljaju nezamjenjivo sredstvo za preispitivanje i čišćenje naših duša. Dobrovoljni ibadeti i dobročinstva tokom ramazana, također na nas ostave djelotvoran utjecaj. Podstičimo se da mnogo činimo tevbu koja u vrijeme našeg posta brže nalazi svoj put do vrata Allahove milosti i oprosta. Povežimo je s ramazanskim postom, namazom i učenjem i čitanjem Kur'ana. Tevba skida naslage grijeha. Najefikasnije djeluje upravo u ramazanu koji joj daje posebne efekte, samo Allahu poznate.

Među našim najvažnijim dužnostima je popravljanje međusobnih odnosa. Poslušajmo šta je u sljedećim riječima Muhammed, a.s., oporučio: Hoćete li da vam kažem šta je vrednije od (dobrovoljnog) posta, namaza i sadake? ”Hoćemo”, odgovoriše prisutni, a on kaza: Islahu zatil-bejni ve fesadu zatil-bejni el-halikatu – izmirenje zavađenih i popravljanje odnosa među vama, jer je nesloga oštra britva (koja siječe i uništava vjeru i donosi slabost). (Ebu Davud i Et-Tirmizi)

Neka ramazan bude naša uspješna škola ihlasa i sidka, iskrenosti prema Allahu Uzvišenom i iskrenosti prema ljudima.

Cijenjena braćo i sestre!

U ovom ramazanu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je našu posebnu pažnju usmjerila prema porodičnim vrijednostima, pod motom porodica u ramazanu – ramazan u porodici, kako bi se u džematima više govorilo o porodici, o njezinom značaju u životu pojedinca i društva.

Među porukama koje će se u današnjoj hutbi prenijeti u našim džamijama nalazi se i sljedeća:

Iskoristimo ramazanske dane koji su pred nama, iskoristimo ramazansko okrilje i atmosferu da članovima naših porodica iskažemo i potvrdimo svoju pažnju i ljubav. Potrudimo se i zaštitimo sebe i svoje porodice od grijeha i griješenja.

Upućujmo dove Allahu, dž.š., da nas pomogne u odgoju naše djece, da ih na Pravi put i na selamet izvedemo, da ih naučimo časnom i poštenom životu kako bi bili korisni članovi društva, da ih oslobodimo iluzije, varke, zablude, obmane da je besmisleno živjeti časno i pošteno. Naučimo ih istini, pravdi, poštenju, povjerenju, strpljivosti i ustrajnosti da koračaju, traže i pronađu smisao svog života na ovom svijetu i na svojoj rodnoj grudi. I podsjećajmo ih, da svako ima svoj životni put i da na tom putu trebaju paziti da ni sebi ni drugome nepravdu ne učine, da trebaju dati sve od sebe kako bi taj put prešli kao insani, pošteno, uzdignute glave i dostojanstveno, sa svojom porodicom, u svojoj zajednici, u svojoj domovini!

Braćo i sestre.

Ramazan je naša prilika da se popravimo i postanemo Uzvišenom Bogu miliji i bliži. Mnogostruke su ramazanske prilike za postizanje te blagodati. Allah, dž.š., obećao nam je pomoć, ako budemo predani u izvršavanju strogih farzova i dobrovoljnih nafila. Dat će nam ono što od Njega budemo tražili, a zaštititi nas kada od Njega budemo zaštitu molili.

Stoga, postom, namazom, zekatom i sadakom, lijepom riječju i dobročinstvom, učvrstimo svoju poniznost pred Moći Stvoritelja i predanost slijeđenju Njegovih uputa!

Pouzdajmo se u Allahovu milost i ramazanskom tevbom, iskrenim pokajanjem, očistimo svoja srca i ozarimo svoje duše!

S velikom odgovornošću obnavljajmo naše porodične vrijednosti, pokidane rodbinske i bratske veze, osnažimo naše zajedništvo!

U ramazanskim danima i noćima učvrstimo svoju vezu s Kur’ani-kerimom i njegovim mudrim porukama.

Gospodaru naš milostivi, pomozi nam da se okoristimo bereketom Tebi najdražeg mjeseca, da u njemu steknemo Tvoju milost Tvoj oprost.

Posebno te molimo, Gospodaru naš, da sve plemenite šehide i sve dobre ljude obaspeš svojim rahmetom i magfiretom.

Skrušeno te molimo da ukabuliš naše ramazanske ibadete. Primi naše dove, o Ti koji si Najmilostiviji.


Musalla šehidskog mezarja u Potočarima, 31. mart 2023. god./9. ramazan 1444. god. po Hidžri