Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović održao je u petak, 15. marta ove godine, hutbu u Džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli. U hutbi je muftija Fazlović, između ostalog, kazao:

– Danas je peti dan blagoslovljenog ramazanskog mjeseca. U našim srcima jače sija svjetlo Alllahove vjere, a naše duše su ispunjene velikom nadom u neizmjernu Allahovu milost. Svjedočimo to od početka ramazana časnog našom brojnošću i skrušenošću dok obavljamo ibadete u našim lijepim džamijama. Potvrđujemo to i u ovom mubarek-danu snagom svoje vjere i duhovnosti sudjelujući u obavljanju džuma-namaza. Molim Allaha Uzvišenog da budemo ustrajni na plemenitoj ramazanskoj stazi i da se u našoj bogobojaznosti i našem zajedništvu osnažimo i učvrstimo, kazao je muftija.

Muftija Fazlović je džematlijama prenio nasihate i poruke iz tradicionalne ramazanske hutbe reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Hutbu muftije Fazlovića objavljujemo u nastavku.


Hvala Allahu, Svemogućem Gospodaru svih svjetova, Onome Koji je svjetove obradovao ramazanom, mjesecom Svoje milosti i oprosta. On je neizmjerno milostiv i Njegovoj milosti se nadamo.

Salavat i selam donosimo na Njegovog odabranika Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sljedbenike u svim vremenima.

Poštovana braćo i sestre!

Danas je peti dan blagoslovljenog ramazanskog mjeseca. U našim srcima jače sija svjetlo Alllahove vjere, a naše duše su ispunjene velikom nadom u neizmjernu Allahovu milost. Svjedočimo to od početka ramazana časnog našom brojnošću i skrušenošću dok obavljamo ibadete u našim lijepim džamijama. Potvrđujemo to i u ovom mubarek-danu snagom svoje vjere i duhovnosti sudjelujući u obavljanju džuma-namaza. Molim Allaha Uzvišenog da budemo ustrajni na plemenitoj ramazanskoj stazi i da se u našoj bogobojaznosti i našem zajedništvu osnažimo i učvrstimo.

U svojoj tradicionalnoj hutbi na početku ramazni-šerifa reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Husein-ef. Kavazović uputio nam je sljedeće ramazanske nasihate i poruke:

Braćo i sestre!

Živimo u danima Allahove milosti, oprosta i spasa od patnji Onoga svijeta, kako se ramazan dijeli na tri dekade u čuvenom Pejgamberovom hadisu. U našim životima postoje lica, vremena, događaji i mjesta koja nas svojim posebnim bereketom i na neobičan način privlače sebi. Tu snagu privlačnosti osjetimo svim svojim bićem, pa im se predamo, bez otpora i protivljenja, uvjereni da tako treba biti. Ramazan nas upravo bogatstvom svojih bereketa snažno privlači sebi.

O ljudi, došao vam je ramazan s blagoslovom, milošću i oprostom, govorio je Muhammed, a.s. To je mjesec koji je Allahu draži od svih drugih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana i čije su noći značajnije od svih drugih noći… Nesretan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Božiji oprost.

U ovo blagoslovljeno vrijeme su, kako bilježi muslimanska tradicija, objavljeni Tevrat, Zebur, Indžil i Kur'an. O tome u drugoj kur'anskoj suri čitamo: (—) U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla (istine od laži, pravde od nepravde…).

Načine usklađivanja naših života s napucima iz Kur'ana pokazao nam je Vjerovjesnik, a.s. Svoje ponašanje i moralno postupanje crpio je iz Knjige, kako nam je to prenijela majka pravovjernih hazreti Aiša, r.a. Zato nam je on uzor.

Uzvišeni kaže: (—) Mi vam Knjigu objavljujemo! U njoj je slava vaša, pa zašto se ne opametite? Vjerovatno potaknut ovim ajetom, hazreti Omer je rekao: Kada god muslimani zapostave Kurʿan, bit će poniženi, a kada god mu se vrate bit će slavni.

Naš odnos prema ovoj Knjizi pokazuje naš trenutni hal, jer je ona naše ogledalo. Iz današnje perspektive jasnije možemo razumjeti riječi Vjerovjesnika, a.s., kada je rekao: Kur'an, Kur'an, o muslimani! Čuvajte se da vam ovo blago ne izmakne iz ruku. Znajte da vas Allah neće kazniti sve dok je Kur'an s vama (dok se držite njegova učenja).

Zato upravo sada, u ovome vremenu, koje je naše i za koje smo mi sami odgovorni, prigrlimo Kur'an, njegove propise i naputke, osnažimo sebe njime, uresimo naše svakodnevno postupanje snagom i dostojanstvom koje iz njega zrače. Naša pojedinačna snaga i jasna i snažna opredijeljenost da uvijek budemo lučonoše dobra, pravde i pravednosti, morala, dobrih međuljudskih odnosa, snage i gordosti pred jakim, a samilosti i milosrđa pred slabim, i naše će okruženje oplemeniti, učiniti ga lijepim i prijatnim domom za život ljudi i svih stvorenja, a smutnju koja nas razara pobrisati.

U ovom mjesecu objave propisan nam je post, kako bismo povećali našu bogobojaznost. Bojati se Boga, a ne ljudi, vrhunac je vjere i zemaljske slobode. (—) To vas je samo šejtan plašio pristalicama svojim, i ne bojte ih se, a bojte se Mene, ako ste vjernici, kaže Allah (Ali Imran, 175). Nemojmo časa časiti da svoj post ne okrunimo ovim vrhunskim ciljem, ovom sjajnom vrlinom: da prestanemo strepiti od ljudi, njihovih zlih ćudi, od silnih brinjenja za sitnim i varljivim zemaljskim dobrima, a da nas bogobojaznost upravi u našoj snazi i dostojanstvu.

Ovo je mjesec čišćenja tijela i duše. Sustežemo se od jela, pića i tjelesnih užitaka tokom dana, a svoj imetak i post čistimo zekatom i sadekatul-fitrom. Vjerovjesnik ga je nazivao mjesecom izdržljivosti. Sve je u ramazanu povezano sa čišćenjem duše.

Abdullah ibn Abbas pripovijeda: Vjerovjesnik je bio najdarežljiviji čovjek na svijetu, a naročito je to bio u ramazanu, kada bi ga sretao Džibril, a.s., a sretao ga je svake noći ramazana. Pred njim bi Vjerovjesnik učio Kur'an, i tad je bio darežljiviji od kišnog oblaka.

Vjernik je neizmjerno zahvalan svome Stvoritelju. Svaki naš čin, svaki ibadet oplemenjen je tim iskrenim nijetom pokornosti i zahvalnosti Uzvišenom.

Poslanik, a.s., rekao je: Ko ne ostavi laž i postupanje po njoj, nema potrebe da ostavlja jelo i piće. Post je sredstvo kojim pokorava svoj nefs; zato je jedan od njegovih stubova nijet, bez kojeg post nije valjan. Musliman koji vjeri pristupa iskreno, boreći se na Božijem putu, ima za cilj da sebe i sredinu u kojoj živi učini boljom.

Iako je post individualni čin, ramazan je mjesec ummeta, zajednice muslimana. Solidarnost koja se u njemu iskazuje od ključne je važnosti za opstanak te zajednice. Ova solidarnost se posebno manifestira u ibadetima zekata i sadekatul-fitra. Zekat je obaveza muslimana, farz, jedan od ruknova naše vjere. Ko ga ne izvršava, a u stanju je to učiniti, veliki je grešnik, a ko ga zaniječe, nevjernik je. Postom musliman jača svoju vjeru, a zekatom učvršćuje svoju zajednicu. Zato je Vjerovjesnik post nazvao štitom, a zekat mostom islama.

Braćo i sestre!

Ramazan je velika škola za vjernika, u kojoj on stiče vještine koje mu pomažu u životu. Post nas uči strpljivosti i ustrajnosti. Nikakva postignuća, ni na dunjaluku ni na ahiretu, nisu moguća bez ulaganja truda i strpljivog podnošenja životnih prepreka i izazova.

Neka se na nama vidi da postimo. Pokažimo milosrđe prema slabima, siromašnima i nemoćnima. Vjerovjesnik je rekao da će se Allah smilovati onima koji su milosrdni.

Gospodaru naš, prosvijetli naša prsa svjetlom mubarek ramazana.

Obaspi nas Svojom milošću!

Pobriši nam naše grijehe, jer ako nam Ti ne oprostiš mi ćemo biti izgubljeni!

Pomozi našoj braći i sestrama i svim ljudima koji stradaju u Gazi, Ukrajini i na drugim mjestima. Bereketom ramazana olakšaj njihove patnje!

Izliječi naše bolesne, pomiluj naše umrle, a djecu našu stazama naše lijepe vjere uputi.

Sačuvaj nam našu vjeru i domovinu i pomozi one koji na njenim kulama stražare u ime nas. Osujeti i ponizi one koji našoj domovini nanose zlo.

Primi naše ibadete i uvećaj našu radost u ovom odabranom mjesecu.

Neka naša posljednja dova uvijek bude: Hvala Allahu Gospodaru svjetova!

Amin!