U subotu, 18. novembra 2023. godine, u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana održana je “Večer Kur'ana”.

Programu su prisustvovali muftije mr. Nevzet-ef. Porić i dr. Vahid-ef. Fazlović, Samir Kerić, predsjednik Sabora IZ-e u Republici Sloveniji, Esad Memić, predsjednik Sabora IZ-e u Austriji, članovi Mešihata i Sabora IZ-e, glavni imami, imami, predsjednici izvršnih odbora Islamske zajednice u Republici Sloveniji, te veliki broj džematlija iz svih džemata u Sloveniji, te džematlije iz Austrije i Hrvatske.

Na samom početku prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet-ef. Porić, ističući zadovoljstvo što je drugu godinu zaredom u prepunoj ljubljanskoj džamiji organizirana “Večer Kur'ana”.

“Želim se zahvaliti svima koji ste dolaskom u ljubljansku džamiju uljepšali ovu večer. Posebno se zahvaljujem dr. Vahid-ef. Fazloviću, muftiji tuzlanskom, koji je naš gost i predavač večeras. Naša je namjera da ovaj program postane tradicija i mi ćemo svake godine pozivati hafize i karije da učenjem Božije Riječi ispune naša srca i naše duše. Uzvišeni Bog je učinio da Kur'an bude lijek i milost vjernicima, što i mi večeras potvrđujemo. Vjerujem da je naša džamija večeras poput svjetla kojeg vide stanovnici nebesa, jer smo se ovdje okupili radi Allahove Riječi i Njegovog zadovoljstva”, kazao je muftija Porić.

U dvosatnom programu, poput niza najljepših bisera, nizala se Božija Riječ kroz kur'anske ajete i nepregledna mora Ljepote i Tišine, koju su učili sljedeći imami i hafizi: Riad-ef. Subašić (Ljubljana), kurra hafiz Aziz-ef. Alili (Zagreb), Enis Bašić (Maljevac), hfz. Špendi Fidani (Sarajevo), hfz. Ahmed-ef. Alili (Ljubljana), hfz. Edin-ef. Fajković, (Bihać), Xhelal-ef. Kaloši (Ingolstadt) i Naim Hamzabegović (Cazin).

Vazu-nasihat govorio je dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Najprije se zahvalio i čestitao muftiji Poriću i njegovim saradnicima na emanetima koje nose i odlučno, kreativno i sa ozbiljnim pristupom brinu o vjerskim aktivnostima.

“Okupili smo se pod ovim lijepim, plavim kubetom Allahove mubarek kuće, hrama naše vjere i naše duhovnosti. Ovo kube asocira na nebo a vjerovanje u Jednog i Jedinog Boga uspoređuje se sa nebesima, koja su jednostavna a visoka, veličanstvena.

U Allahovom, dž.š., stvaranju sve je povezano. Njegova svojstva i lijepa imena manifestiraju se na tri ključne razine: kroz Kur'ani-kerim kao Njegovu riječ, kroz kosmos kao Njegovo djelo i na primjeru čovjeka. Kur'an je na jedan način kosmos koji govori, a kosmos je pun ajeta, svjedočanstava, znamenja. Čovjek je sama srž kosmosa.

A sve je stvoreno radi čovjeka. Jedan pobožnjak kaže kada se u jednoj bašči spomene nešto od ahlaka Muhammeda, a.s., da nema niti jednog pupopljka u toj bašči a da neće procvjetati. Sa čašću, plemenitošću, karakterom Muhammeda, a.s., mnoga mora daju svijetle bisere, od tvrdog kamenja nastaju dijamanti a od trnja mirisne ruže –  jer je Muhammed, a.s., milost svim svjetovima.

Srce je vrednije od sjajnih bisera ali mora svijetliti jače od bisera, a duše mumina bolje mirišu od mirisnih ruža. Sve to je moguće postići sa Kur'ani-kerimom i sa Muhammedom, a.s., i ostvariti ljepotu i uzornost svoje vjere, svojih djela i ahlaka”, kazao je, između ostalog, muftija Fazlović.

Radost i sreća nisu se mogli sakriti na licima prisutnih, nakon završenog programa u kojem su imali priliku slušati učenje Božije Riječi, Kur'ani-kerima.

(www.islamska-zajednica.si)