Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je u srijedu 20. juna 2018. godine Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Od početka ove godine obavljene su pripremne radnje za osnivanje ove naučnoistraživačke ustanove, imenovani Upravni odbor i direktor Instituta, osigurane potrebne pravne pretpostavke za njegov rad i uređene prostorije u kojima će Institut djelovati.

Muftija Fazlović je istakao važnost osnivanja Instituta u Tuzli sobzirom na bogatu kulturnu i religijsku tradiciju na ovome području Bosne i Hercegovine, te na potrebu da se istraže bitne karakteristike bosanskohercegovačkog društva u povijesnim razdobljima, kao i u savremenom dobu. Muftija je posebno naglasio da je na ovome području počinjen Genocid pa je s tim u vezi potreba i važnost za osnivanjem i djelovanjem Instituta još i veća.

Direktor Instituta dr. Šefko Sulejmanović je predstavio dosadašnje aktivnosti, te je govorio i o narednim koraci u vezi s radom ove ustanove.

Posjeti su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora Instituta dr. Sead-ef. Seljubac, kao i sekretar Muftijstva Muhamed-ef. Hasanspahić i Emir Šečić, sekretar Instituta.

Kako je istaknuto naučnoistraživačkim radom bit će obuhvaćeni različiti društveni fenomeni koji su u opusu istraživanja društvenih i humanističkih znanosti, a koji imaju izniman značaj u oblasti religije i društvene stvarnosti na ovome području.