Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić upriličio je prijem za muftiju tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića u svom uredu u Bihaću.

Ovo je bila prilika da dvojica muftija sumiraju posjetu medžlisima na prostoru entiteta RS, te da zajednički razgovaraju o budućim smjernicama saradnje ova dva muftijstva na osnovu zaključaka koji su doneseni na sastanku u Kozarcu.

– Zadovoljno mi je što sam ova dva dana proveo sa muftijom tuzlanskim dr. Vahid-ef. Fazlovićem. Muftija je visoko cijenjena ličnost u Islamskoj, ali i široj društvenoj zajednici, sa velikim životnim i profesionalnim iskustvom, te čovjek s kojim možemo razmijeniti iskustva i naučiti mnogo toga. Zahvalan sam mu što je posjetio Bihaćko muftijstvo. Razgovarali smo o programima koje bismo trebali realizirati na terenu, sa posebnim osvrtom na odgojne projekte i one projekte koji spadaju u red prioritetnih obaveza Islamske zajednice. Rad sa mladima, raznovrsniji rad u džematima i aktivno učešće u javnom životu su teme o kojima smo razgovarali i o kojima ćemo razgovarati u narednom periodu. Islamska zajednica je naša kuća i mi u toj kući se moramo potruditi da ona izgleda lijepo, funkcionalno i sadržajno – poručio je muftija Kudić.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je iskoristio priliku da zahvali muftiji Kudiću na prijemu i raznovrsnim sadržajima koji su bili u fokusu posjete Muftijstvu bihaćkom.

– Naš muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je oličenje čestitosti i lijepog ahlaka, zbog čega smo veoma sretni da na ovom području imamo muftiju kao što je on. Upućeni smo jedni na druge, jer se suočavamo sa izazovima koji su gotovo identični. Džemati su nam bili u fokusu razgovora i aktivniji pristup u pojedinim sredinama misijskom djelovanju naših imama i muderrisa. Složili smo se da je mektepska nastava prioritetna obaveza svakog imama i da kvalitetna nastava pomaže u izgradnji dobrih ljudi i kvalitetnih ličnosti. Cjeloživotno učenje i cjeloživotni odgoj i samoodgoj su principi islama, pa smo razgovarali o modalitetima koje možemo iskoristiti kako bi svi mi koji poučavamo često radili na sebi i sebe jačali u intelektualnom, obrazovnom, odgojnom i duhovnom smislu i kako bi takvi što spremnije mogli odgovoriti potrebama naše misije u našem narodu – istakao je muftija Fazlović.

Prijemu su prisustvovali direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović, mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog, Sabahudin-ef. Begić, rukovodilac Službe za administrativno-pravne i finansijske poslove Muftijstva bihaćkog i Muhamed-ef. Hasanspahić, sekretar Muftijstva tuzlanskog.