Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je 8. oktobra 2022. godine mevludu koji je održan u džematu Puračić, Medžlis Islamske zajednice Puračić.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju džematlijama kazao kako je poslije zahvalnosti Allahu, dž.š., koja nas uvijek približi našem Stvoritelju, i poslije salavata i selama prema časnom Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., malo šta tako lijepo kao imati priliku da se uputi selam imamima i džematlijama u jednoj od naših džamija, naših džemata.

“Zato mi je veliko zadovoljstvo što smo svi zajedno danas u ovom našem džematu i u ovoj džamiji. Govorimo o mjestu a uvijek je važno imati na umu i vrijeme. Kada govorimo o vremenu, velika je Allahova, dž.š., blagodat da je osvanuo ovaj mevludski dan. Dan koji je poseban u našem dinu, domovini, Islamskoj zajednici i našoj tradiciji. Naše duše i naša srca su ispunjena vedrinom i zadovoljstvom”, kazao je Muftija te je naglasio da je velika čast za svakoga Allahovog, dž.š., roba, svaku našu porodicu, što smo muslimani i što nas je Allah, dž.š., učinio sljedbenicima Muhammeda, s.a.v.s. Najboljeg i najvećeg među ljudima, posebnog stvorenja u svim svjetovima.

“Kada god se sjetimo svoga Stvoritelja Allaha, dž.š., i svog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., mi smo ispunjeni šehadetom i zadovoljni smo što nas je Allah, dž.š., učinio svojim robovima, što nam je islam naš din i što nam je Muhammed, s.a.v.s, naš poslanik i naš vjerovjesnik. Tako je to kod svih nas, kod najvećeg broja muslimana i muslimanki u ovoj zemlji. Međutim, valja nam s druge strane sagledati da li u našem životu, našoj svakodnevnici prolaze dani i noći, mjeseci, godine, desetljeća, a mi se održavamo na tom nivou ili su nam svojstveni padovi, nekada i veliki padovi. Zaboravimo, odmaknemo se od onoga što nam je najdraže, ne pokazujemo odgovornost koja se očekuje od muslimana. Nedostaje nam odgovornosti u našim porodicama, u odnosu na našu djecu, naše komšije, džamiju, džemat, zajedništvo. Nedostaju mnoge vrijednosti koje su nam ostavili oni prije nas, očevi naši, majke, djedovi i nene, koji su to naslijedili od dobrih naših predaka u ovoj zemlji, učenih ljudi kroz cijelu povijest, prvih časnih generacija, ashaba plemenitih i ono što smo naslijedili od Muhammeda, s.a.v.s. Kada se osvrnemo iza sebe, kakvi su naši tragovi? Kakve su naše stope? Kakav je put iza nas”, poručio je Muftija naglasivši da se moramo osvrtati iza sebe kako bismo vidjeli koja djela i koji plodovi ostaju iza nas.

“Zar Allah, dž.š., ne kaže: Vi radite, a ono što radite vidi vaš Gospodar, Allah, dž.š., i Muhammed, s.a.v.s, i oni koji su s vama, vjernici. Najpreči je sud Allaha, dž.š. Da li se zapitamo na kojoj smo mi deredži kod Allaha, dž.š.? On je naš Gospodar. On nam sve daje, određuje sudbinu. Ako smo sretni od Njega je. Ako smo zadovoljni to je Njegova blagodat. Ako imamo svoje evlade, svoje imetke, od Allaha je. On nam je dao ovodunjalučki rok i Njemu ćemo se vratiti. Ima li nam neko preči od Njega? Možemo li zaboraviti Onoga koji nam je najpreči? Allah, dž.š., nam je poslao Poslanika. Nije nas obavezao da slijedimo meleke jer meleki su drugačiji svijet, ni džine, a upozorio nas je na spletke šejtanske. Poslao je čovjeka i obavezao nas da ga slijedimo. Allah, dž.š., nam je kazao lekciju nad lekcijama: Poslao sam vam poslanika, on vam je najbolji uzor”, kazao je muftija Fazlović. U svome obraćanju je posebno istakao važnost donošenja salavata u životu svakog muslimana.

“Jedan poseban podsticaj da naša veza sa Poslanikom, s.a.v.s, bude čvrsta jeste salavat. Ovo su dani u kojima trebamo steći naviku da učimo mnogo salavata. Mevludski dani su dani salavata. Blago onome ko ne zaboravlja svog Poslanika i ko to potvrđuje salavatima. Slijedi svog Poslanika Muhammed, s.a.v.s, na svakom mjestu. I onda kada je sam, i kada je u svojoj porodici i s ljudima općenito. Salavat je jedan od ogranaka imana. Onaj kome su svojstveni salavati on jača i učvršćuje svoj iman”, poručio je muftija Fazlović te je naglasio ulogu mekteba kao temeljne škole islama u kojoj se podučavaju naša djeca.

Prisutnima su se na ovoj mevludskoj svečanosti obratili glavni imam Zijad-ef. Vehabović i imam džemata Mervan-ef. Mrahorović. Mevlud su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Puračić.