Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je u petak 30. jula 2021. godine porodicu Amira Ferhatovića u Vlasenici, koja je prije dva dana napadnuta ispred svoje kuće. Tada su lakše povrijeđeni Amir i njegova majka, a supruga i troje malodobne djece još uvijek su u šoku i strahu zbog ovog događaja.

Muftija Fazlović je osudio napad na porodicu Ferhatović, te nemir i strah koji se na ovaj način unose među Bošnjake u Vlasenici i otežavaju im njihov svakodnevni život. Širok je raspon posljedica govora mržnje kojim su nerijetko izloženi Bošnjaci, koji su se nakon progona, strašnih zločina i Genocida vratili i žive u svojim domovima.

Netrpeljivost i diskriminacija nad Bošnjacima u Vlasenici, koje lokalna vlast provodi i iz kojih se lahko pojavi i nasilje, moraju biti zaustavljene. Nadležne državne institucije i međunarodne organizacije treba da budu više prisutne u ovom gradu, kako bi se zaštitili Bošnjaci. Temeljna ljudska prava moraju biti osigurana  u svakom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine, a svaki pojedinac mora imati siguran i miran život.

“Tražimo da Bošnjaci Vlasenice konačno imaju imaju miran i dostojanstven život u vlastitim domovima i u svom gradu”, poručio je muftija Fazlović.