U utorak, 2. aprila ove godine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović boravio je posjeti Muftijstvu banjalučkom gdje se nakon teravih-namaza obratio džematlijama Ferhat-pašine džamije.

– Ramazan je univerzum koji nas okuplja i povezuje. Darovan je Muhammedu, a.s., i njegovom ummetu. U ovom mjesecu nastojimo da se uzdižemo. Činimo to našom predanošću Allahu, dž.š., i našim ibadetima, prije svega farzovima: namazom, postom, zekatom. Ova tri farza su na poseban način istaknuta u ramazani-šerifu. Mi smo u namazu i prije ramazana ali naši namazi, i drugi farzovi, potpuniji su u ovom mjesecu, kazao je muftija naglasivši da nas ramazanski post uvodi u posebno duhovno stanje, oplemenjuje nas bogobojaznošću.

– Uz sve dobrobiti posta, ovaj ibadet je prije svega radi suštinskog cilja – da nas odgoji i usavrši u našoj bogobojaznosti. Glavno značenje riječi takvaluk (bogobojaznost) je sačuvati se, prije svega od grijeha, sačuvati se u granicama. To znači obaviti ono što je Allah, dž.š., naredio i udaljiti se od onoga što je On zabranio. Ramazani-šerif nam u tome pruža veliku pomoć. To je bereket ovog mjesec zasnovan na Allahovoj milosti, proučio je muftija.

Muftija Fazlović je istakao snagu koja odlikuje muslimane u Banja Luci i svim džematima i medžlisima Muftijstva banjalučkog.

– Ponosni smo na vas, našu braću i sestre. Ponosni smo na snagu koju imate ovdje zajedno s vašom ulemom. Zajedno smo s vama. U našoj zemlji ima puno kušnju ali mi smo jaka generacija. Nakon velikih kušnji Allah, dž.š., uveća ugled mnogim ljudima i narodima. Molim Allaha, dž.š., da nas učini berićetnim i da naš spomen bude daleko u budućnosti kao što je spomen Ferhat-paše i mnogih velikana iz prošlosti stoljećima poslije, kazao je muftija Fazlović. Muftija se ovom prilikom zahvalio muftiji banjalučkom Ismail-ef. Smajloviću na gostoprimstvu, poželivši njemu i svim glavnim imamima i imamima Muftijstva banjalučkog mnogo uspjeha u radu.