U džematu Cerska, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Vlasenica, danas je upriličena svečanost povodom otvaranja novoizgrađenog šehidskog spomen-obilježja i godišnjice otvorenja džamije u ovom džematu.
Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni vlasenički imam Nurdin-ef. Grahić, imami, vakifi i brojni vjernici.
Obraćajući se prisutnim vjernicima u džamiji u Cerskoj muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je naglasio da smo u islamu podučeni da se zahvaljujemo onima koji su dostojni zahvalnosti, a da su takvi među nama upravo džematlije Cerske, ali i cijelog Podrinja.
– Ovaj narod koji ovdje živi ima svoju budućnost, ona je zagarantirana, jer su svojstva našeg naroda takva. Zašto onda da ne budemo podstaknuti, da ne budemo opredijeljeni, da volimo ove ljude koji su ovdje, da o njima brinemo, i pojedinačno i institucionalno. Poseban dug imamo prema šehidima, njihovim porodicama, ali, naš je dug veliki i prema braći i sestrama koji se dostojno i istrajno bore ovdje, krčeći ove puteve. Vidite šta danas imamo u Cerskoj. Ovo je civlizacija. Svako od nas mora pojačati svoju brigu i pomoć prema ljudima koji ovdje žive – poručio je muftija Fazlović.


Naše vrijednosti, za koje su se borili naši šehidi, moramo čvrsto uzeti u ruke i nikada se od njih ne udaljiti, poručio je muftija Fazlović.
– Za sve imamo primjer ovdje, u ovom džematu, ali i u cijelom Podrinju. Džemat je temelj Islamske zajednice, ali i temelj naše domovine. Jer, veoma često u nekim dijelovima naše domovine, pogotovo u dijaspori, naš narod je okupljen u svom džematu, jača svijest i čuva svoj identitet u svom džematu. Neka je mubarek našoj braći ovdje, neka ih Allah ojača i neka ova džamija zauvijek bude ovdje. Džamije su u suštini našeg identiteta i one su simboli mira i slobode. To je naš put – istaknuo je muftija, između ostalog.

Nedaleko od džamije otvoreno je i šehidsko spomen-obilježje, posvećeno za 33 žrtve Cerske. Muftija Fazlović je naglasio da je otvorenje ovog spomen obilježja prilika i da trajno čuvamo sjećanje na naše sehida ali i da danas svi budemo zajedno s našom braćom i sestrama koji su ovdje u svom zavičaju i na svojoj rodnoj grudi, koji istrajavaju već dugo snažno se boreći i zalažući da njihov život bude što sigurniji i ljepši.
– Na tom putu nisu posustajali. Došli smo da to posvjedočimo. Danas je sedma godišnjica od kako su obnovili svoju džamiju i cijeli niz objekata uz džamiju, ali i mnoge druge objekte koji su im neophodni za vjerski život ali i uopće za razvijanje svog života ovdje. Pomogli su im mnogi. Ali, moramo priznati, imali smo i kome pomoći. Zato smo neizmjerno zahvalni svim džematlijama ovoga džemata. Zahvalni smo i onima koji ovdje žive i svim Bošnjacima i Bošnjakinjama koji potiču iz Cerske a morali su otići iz svog zavičaja. Zahvalni smo predvodnicima našeg naroda ovdje, našem imamu Muamer-ef. Jusupoviću, našem Bego-ef. Selimoviću i svim vrijednim ljudima iz poveće skupine Bošnjaka i Bošnjakinja koji su se istakli ovdje u svojim mnogobrojnim djelima – poručio je u Cerskoj muftija Fazlović.
Prisutnima su se obratili džematski imam Muamer-ef. Jusupović i predsjednik građevinskog odbora Bego-ef. Selimović. Uručene su zahvalnice najzaslužnijima a ploču s imenima šehida otkrili su članovi porodica šehida, djeca Cerske i članovi građevinskog odbora. Ovaj kompleks je vakufom Islamske zajednice proglasio muftija Vahid-ef. Fazlović.