Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je mevludskoj svečanosti koja je 30. oktobra 2022. godine održana u džematu Gornji Rahić. Mevludski program je upriličen u okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Brčko pod nazivom “Ti si ruža džennetska”.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao da nas mevludi okupljaju u zahvalnosti Allahu, dž.š., s namjerom da svoj iman učvrstimo.

“Muhammed, a.s., je najbolji primjer i putokaz u svakom času i svakoj prilici našeg života. Mi želimo da naša svojstva budu što približnija osobinama i svojstvima Muhammeda, a.s. Ulema kaže da ako muslimani uče o svojim poslanicima, ako hoće da se okite njihovim osobinama, ćudoređem Muhammed, a.s., i ako u tome uspiju, onda isto kao da su zajedno sa svojim poslanicima, kao da su zajedno sa svojim poslanikom Muhammedom, a.s.”, kazao je muftija Fazlović i naglasio da je za zikr, spominjanje Allaha, dž.š., veliki ispit. I salavat je zikrullah jer u našim salavatima Allaha, dž.š., molimo da Njegove najljepše blagoslove podari Muhammedu, a.s., njegovoj porodici i ummetu. Muftija je govorio i o edebu, uljudnosti, lijepoj naravi i lijepom ophođenju prema svim ljudima. Ovaj mevlud je bilo prilika da se iskaže priznanje vrijednom Salih-ef. Hrnjiću, imamu koji je svoju imamsku misiju obavljao više od četrdeset godina.

“Imamo veliko poštovanje prema svakom našem imamu. U Muftijstvu tuzlanskom primimo svakog našeg imama koji završi svoj radni vijek i zahvalimo se našim imamima na njihovoj misiji. I naše džematlije imaju veliko poštovanje prema svojim imamima. Salih-ef. poznajem jako dugo. Uvijek je bio čovjek na koga se moglo osloniti, čovjek od povjerenja, ali i skroman čovjek”, kazao je muftija Fazlović izrazivši očekivanje da će Salih-ef. i u budućnosti biti na raspolaganju svojoj Islamskoj zajednici.

Prisutnima su se obratili glavni imam dr. Mustafa-ef. Gobeljić i džematski imam Salih-ef. Hrnjić.

U svom obraćanju glavni imam Gobeljić je kazao kako je mevlud prilika u kojoj preispitujemo svoje odnose i relacije sa našim Poslanikom, a.s.

“To je prilika za jačanje naših veza s Poslanikom, a.s., i prilika u kojoj snažimo našu vjeru. Lijep je i drugi povod našeg okupljanja a to je džematski ispraćaj Salih-ef. Hrnjića u penziju koji je posljednjih 27 godina predano služio ovom džematu. Treći lijepi povod našeg okupljanja je i to što zvanično uvodimo u dužnost novog imama ovog džemata Senahid-ef. Hamidovića. Senahid-ef. u amanet dobija džemat koji je zaokružen u mnogim aspektima kao što su infrastrukturalni, organizacijski i finansijsko-ekonomski. Njemu ostaje da svu svoju energiju usmjeri na misiju, na poučavanje vjeri i na razvijanje te duhovne komponente kod naših ljudi”, kazao je Gobeljić naglasivši kako je Salih-ef. u veoma turbulentnim vremenima u kojima je radio i živio, sva iskušenja i izazove prevazilazio časno i dostojanstveno.

Salih-ef. Hrnjić je rođen 1960. godine u mjestu Glodi, općina Zvornik. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1980. godine, a 2004. godine okončao je studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Bio je imam u džematu Međeđa (MIZ Zvornik), džematu Brdo (MIZ Čelić) i u džemat Omerbegovača (MIZ Brčko). Od 1996. godine radi kao imam, hatib i muallim u brčanskom džematu Gornji Rahić.

Programu je prisustvovao veliki broj brčanskih imama kao i glavni imami medžlisa Bijeljina i Janja Samir-ef. Camić i hafiz Omer-ef. Camić. Mevludski program izveli su studenti Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva Čelenka Rijad, Čavčić Faruk i Mulić Adnan.

Predsjednik džematskog odbora Hamid Hasikić u ime džemata je Salih-ef. uručio zahvalnicu i hediju – putovanje na Umru za njega i njegovu suprugu.