Važno nam je da imamo jedno ovakvo svjedočanstvo na sjeveru našeg vatana, da imamo znak, putokaz, da se poruka s ovog mjesta daleko šalje – kazao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović u nedjelju, 21. augusta 2022. godine, na obilježavanju pete godišnjice od otvaranja spomen-obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u Gradačcu.

Ovom obilježavanju prisustvovali su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, predstavnici Patriotske lige, generali i brojni gosti.

Obraćajući se prisutnim na lokalitetu Bandera, muftija Fazlović je ukazujući na značaj ovog spomen-obilježja, te je kazao kako je Ljiljan svjedok veličine naše domovine i svjedok veličine borbe naših gazija, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine.

– Ono što je naša zemlja bila za naše pretke, to je i za nas, i bit će tako i s našim potomcima, ako Bog da – istaknuo je Muftija.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju kazao i kako ovakvim okupljanjima iskazujemo veliku zahvalnost našim šehidima i borcima, te privrženost i poštovanje njihovim porodicama.

– Ovdje su simboli naše domovinu, a naša domovina uokviruje sve naše vrijednosti. Naše vrijednosti su i ono što je naša duhovnost. Ovdje smo vidjeli naše gazije, a važno nam je da smo vidjeli i naše vakife. Ovoj zemlji su uvijek potrebni vakifi, jer se za naše vrijednosti, kako to stoji u Kur’anu, bori i životima i imetcima. A zar naš Gazi Husrev-beg nije bio i gazija i vakif? On je bio posebno ime u našoj povijesti, ali nije jedino. Mnogo je gazija i vakifa naše domovine. Ovaj spomenik će tome trajno svjedočiti – poručio je muftija Fazlović, te zahvalio Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Gradačac i udruženju “Patriotska liga” Gradačac na istrajnoj brizi o tradicionalnom okupljanju na spomeniku Ljiljan.

Odmah pored spomen-obilježja Ljiljan kupljeno je zemljište koje je uvakufljeno i dato na upravljanje Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Na njemu će se graditi musala za obavljanje namaza. Muftija Fazlović je ovom prilikom vakifima uruči vakufname.

Prisutnima su se tokom ovog programa obratili predjednik Udruženja boraca Patriotske lige općine Gradačac Tasin Okić, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, predsjednik Saveza Patriotske lige Bosne i Hercegovina general Sulejman Vranj, general Armije Republike Bosne i Hercegovine Vahid Karavelić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Dovu za domovinu je na kraju programa proučio glavni imam Medžlisa Gradačac Nusret-ef. Kujraković.