Naučno-stručna konferencija „Islamska kultura i tradicija u Orašju od sredine 19. stoljeća do danas“ održana je 7. decembra 2022. godine u hotelu “Navis” u Orašju.

Konferenciju je otvorio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je istakao da je ovaj naučni skup važan za sve Bošnjake i da se s njega šalje vrijedna poruka za sve ljude. Muftija Fazlović je prisutnima prenio selame i čestitku na organizaciji Konferencije reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića.

– Povijest je platno na kojem ispisujemo ono što se događalo. Kada govorimo o Bošnjacima u Orašju danas, ne možemo a da se ne sjetimo iznimno teškog vremena progona, etničkog čišćenja, kojima su bili izloženi Bošnjaci. Za svakoga od nas su to teške teme, a naročito su tegobne za ljude koji žive u Orašju. Nužno je da se oni sjete svojih očeva, djedova, predaka, da svi saosjećamo s njima ali istovremeno, a takva je ljudska sudbina, i da budemo ponosni, kazao je muftija Fazlović.

Kultura i tradicija jednog naroda jesu njegov etos. U Orašju su islamska kultura i civilizacija živi.

– Bošnjaci su istinski sačuvali svoju kulturu i tradiciju. Iz naše kulture i tradicije mi muslimani smo u stanju da iz univerzalne perspektive oslovimo i sve druge. Ovdje u Orašju, kroz vrijeme koje je proticalo, dogodilo se to na najljepši način. Ovdje se ostvarila jedna lijepa sinteza. Muslimani koji su se doselili u Orašje, nakon zuluma, etničkog čišćenja, oplemenili su ovu sredinu, razvijali je vremenom zajedno sa svojim komšijama i hvala Bogu da od 1862. godine iz ove sredine više niko nije morao odlaziti na silu, niko nije prognan. Tako je bilo i devedesetih godina. Orašje je jedan svijetao primjer u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Zahvalni smo Allahu, dž.š., na tome. Zahvalni smo ljudima koji ovdje žive, muslimanima i katolicima, Bošnjacima i Hrvatima. Zahvalni smo ljudima čistog i bistrog uma koji su predvodili ove narode u tako teškom vremenu, poručio je muftija Fazlović. Naglasio je prosvjetiteljsku ulogu Salim-ef. Kanlića, imama koji je u Orašju proveo svoj radni vijek i danas živi u ovome gradu.

Muftija Fazlović je istakao važnost džamije u Orašju, središta duhovnog života muslimana, i brige koju prema ovoj džamiji pokazuju njeni vakifi.

– Prije 160 godina ovdje na ovom mjestu je začeta jedna nova civilizacija, uspostavljeni su standardi. Ovaj vrijedni narod ovdje je za nekoliko godina, uz pomoć osmanske administracije, sagradio džamiju. Naše džamije su okosnice našeg duhovnog života i kulture općenito. Čestitamo muslimanima u Orašju 160 godina džamije u ovom gradu. Džamija i harem su središte ovoga grada otkako on postoji i bit će u svojoj povijesnoj ulozi, ako Bog da, i u budućnosti, naglasio je muftija Fazlović. Istakao je vrijedan rad Organizacionog odbora Konferencije, te važnost istraživačkog rada naših alima, intelektualaca i znanstvenika.

– Nadam se da ćemo imati snage da svjedočimo svoje identitete, kulturu i tradiciju i da budemo sljedbenici Knjige božije. Blagoslov božiji u Bosni i Hercegovini je to što ovdje imamo monoteističke religije u čijim su osnovama Božije Objave. Uvijek se trebamo vraćati toj činjenici jer je za nju vezana naša nada. Imat ćemo snage u našoj duhovnosti, našem poimanju kulture i našoj civiliziranosti da se okrenemo budućnosti i da to bude za dobrobit naših potomaka i budućih generacija. Želim da ova konferencija bude prosvjetljujuća na tom putu, poručio je muftija Fazlović.

Povod za održavanje ove Konferencije je stotinu šezdeset godina od dolaska muslimana na područje Orašja, tadašnje Donje Azizije, a koji su protjerani iz Kneževine Srbije 1862/63. godine.

Organizatori ovog naučnog skupa su Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Orašje i Instituta za društvena i religijska istraživanja.