Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se raspravljati o Izvještaju Kristijana Šmita o situaciji u Bosni i Hercegovini, trebala bi biti održana 10. maja. Vijeću sigurnosti trebali bi se obratiti i Šmit i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Izvještaj koji je stigao do javnosti zapravo je ono što se od Šmita i moglo očekivati. Kritikuje Dodika i politiku zastrašivanja naroda secesijom, a onda u izvještaju i reisul-ulemu Huseina efendiju Kavazovića, čiju retoriku naziva retorikom podjela. Naravno, prema onome u šta javnost ima uvod, tamo nema kritika niti se problematizuje HDZ i Dragan Čović.

Dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, za Hayat televiziju jasno je kazao da u potpunosti stoje iza izjave reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića te objasnio i zašto.

  • Uključivanje izjave reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića u posljednji izvještaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini upućenog Vijeću sigurnosti UN-a, onako kako su to prenijeli mediji, sa smislom koji je dat toj izjavi, naišlo je na krupno iznenađenje naše javnosti. Zapravo, ukupno djelovanje reisul-uleme Kavazovića je dobro poznato našoj javnosti i ne može nikako odraziti jedan takav zaključak. Sama izjava, kakva je navedena u ovom izvještaju, ne odgovara u cijelosti izjavi koju je reisul-ulema dao. Sržna poruka reisul-uleme sadržana je u njegovom pozivu da je nužno čuvati institucije države, razvijati institucije države. Reisul-ulema Kavazović je dao svoj osvrt na ovaj dio izvještaja, učinio je to precizno i jasno i mi u potpunosti stojimo iza izjave reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.