Bošnjaci su na ovaj dan u svim šehitlucima naše domovine Bosne i Hercegovine i pokazuju da smo mi svi porodica naših šehida, oni su naš rod, naša porodica – poručio je danas u Vlasenici muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Obraćajući se nakon kolektivne dženaze za žrtve iz protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Vlasenice, muftija je kazao da prisustvom i ovoj šehidskoj dženazi potvrđujemo i osnažujemo naš zavjet da ćemo trajno dolaziti na naše šehitluke i trajno biti vezani za naše šehide i njihove porodice.

– Potvrđujemo da ćemo biti istrajni sve dok se ne pronađe svaka nevino ubijena žrtva i dok joj se ne klanja dženaza – kazao je muftija Fazlović.

Ukazao je i na činjenicu da u Vlasenici ima dosta poteškoća.

– Pozivamo naše državnike, predstavnike organizacija međunarodne zajednice na veću budnost i pažnju kada je riječ o Vlasenici i svakoj drugoj sličnoj sredini. Ovdje se, i dan danas, pokušava fabricirati neistina kako je postojala krivnja Bošnjaka u Vlasenici. Braćo i sestre, zar su mogla nekome biti kriva djeca u Vlasenici? Ovdje je agresor planirao zločin velikih razmjera, između hiljada ubijenih Bošnjaka je 264 djece i maloljetnika. Jedan od dječaka koji je ubijen u zločinu je ispred nas, imao je samo 13 godina. Ne smiju djeca ponovo biti ničija žrtva, i ničija to djeca ne smiju biti, djeca su nedužna. Ne smiju se danas našoj djeci u školama plasirati neistine, a neistina je najveći otrov – naglasio je muftija Fazlović.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini, umjesto da se konačno prizna zločin, utvrđen pred očima cijelog svijeta, svjedočimo njegovom negiranju.

– Moramo to kazati i poručiti s ovog mjesta danas. Ovdje smo došli smjerno, u našoj vjeri, u našoj pobožnosti, da obavimo ovaj ibadet, ali moramo kazati i ukazati na ove činjenice. Nedopustivo je da za jednu godinu mi ovdje ispred nas imamo samo dva šehida, a tragamo samo u Vlasenici za još oko 700 šehida. Ko je odgovoran za to? Čiji je to posao? Kako je to moguće? Ovo je glas naših majki, porodica šehida, ovo je glas svih nas – poručio je danas muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.