Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svečano je otvorena večeras u Colegium Artisticumu u Sarajevu.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

– Neizmjerno smo zahvalni Allahu Uzvišenom na ovoj našoj snazi, u ovom vremenu, na snazi i viziji naše generacije. Pokazuje to ova izložba. Naravno, brojne generacije prije, njihovo djelo, njihova misija, kondenzirana je, nalazi se u jednoj velikoj, bogatoj sintezi naše duhovnosti, naše kulture. Važan je ovo događaj, veličanstveno je ovo večeras kako smo posvjedočili svi mi, i Bošnjaci i naše komšije, Bosna i Hercegovina, cijeli region. Mislimo da će to biti na najljepši način akceptirano na ovom našem kontinentu, ali i na razini našeg ummeta – izjavio je ovom prilikom muftija Fazlović.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.