Prilikom susreta muftije su razgovarale o projektima koji su bili realizirani u proteklom periodu kao i o trenutnim projektima koji se izvode sa posebnim osvrtom na Islamski kulturni centar u Ljubljani

U srijedu i četvrtak, 7. i 8. oktobra 2015. godine, muftija prof. dr. Nedžad Grabus primio je u Ljubljani muftiju tuzlanskog mr. Vahida ef. Fazlovića sa delegacijom koju su sačinjavali direktor Behram-begove medrese Ahmed ef. Hatunić, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko Mustafa ef. Gobeljić i sekretar tuzlanskog muftije Muhamed ef. Hasanspahić.

Prilikom susreta muftije su razgovarale o projektima koji su bili realizirani u proteklom periodu kao i o trenutnim projektima koji se izvode sa posebnim osvrtom na Islamski kulturni centar u Ljubljani. Muftija Grabus detaljno je upoznao muftiju Fazlovića sa stanjem muslimana u Sloveniji, dok je muftija Fazlović kazao da je razlog posjete Mešihatu Islamske zajednice u Sloveniji obaveza s obzirom da se u Ljubljani realizira jedan od ključnih projekata u Islamskoj zajednici. Pored materijalne podrške koju su iskazali projektu, muftija Fazlović izrazio je moralnu podršku muftiji Grabusu pri realizaciji izgradnje džamije u Ljubljani.

Delegacija muftijstva tuzlanskog susrela se sa imamima Mešihata IZ u Sloveniji. Tim povodom muftija Vahid ef. Fazlović obratio se imamima i uputio nekoliko savjeta koje mogu upotrijebiti pri svom imamskom djelovanju.

Nakon toga delegacija je u pratnji muftije Grabusa posjetila radilište Islamskog kulturnog centra gdje je dobila detaljne informacije vezano za prijekat izgradnje džamije u Ljubljani.

Delegaciju tuzlanskog muftijstva primio je na ljubljanskom gradu gradonačelnik Zoran Janković koji je muftiji Fazloviću i ostalim članovima delegacije izrazio posebnu dobrodošlicu. Ponovio je svoju poznatu izjavu: ”da nije siguran ko više čeka izgradnju džamije u Ljubljani, muftija Grabus ili on”.

Muftije su se zahvalile gradonačelniku Jankoviću za sve što je učinio za projekat izgradnje džamije, a muftija Fazlović pozvao je g. Jankovića da posjeti Tuzlu.

Boravak delegacije tuzlanskog muftijstva okončan je u poslijepodnevnim satima uz poziv muftiji Grabusu, njegovim saradnicima i svim imamima da posjete Tuzlu.

{gallery}0810150{/gallery}

(islamska-zajednica.si)