U Tuzli se 23. februara ove godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović susreo s Alexanderom Chuplyginom, zamjenikom šefa misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Tokom ovog susreta razgovarano je o međusobnoj saradnji vjerskih zajednica i ekspertizi međunarodnih organizacija, kako bi se pronalazila rješenja za probleme s kojima se suočava bosanskohercegovačko društvo.

Posebno je istaknuta važnost stvarne integracije povratnika u lokalnim zajednicama, što bi trebalo da bude pokazatelj vraćanja istinskog povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini.

Muftija Fazlović je apostrofirao pitanja koja otežavaju rad Islamske zajednice na ovome području, posebno ona u kojima su diskiminirani Bošnjaci na području RS. U tom pogledu su izdvojene poteškoće u vezi s vraćanjem vakufske imovine, zapošljavanjem povratnika u javnim ustanovama i ostvarivanjem prava na nacionalnu grupu predmeta u osnovnim i srednjim školama u RS.

Jedna od tema razgovora bili su programi od regionalnog značaja za učenike i profesore, a koji se već nekoliko godina održavaju u Behram-begovoj medresi, poput debate srednjoškolaca i seminara za profesore engleskog jezika (TELTS).

{gallery}2402160{/gallery}