Kao jedan od učesnika, govorio je o temi doprinosa religija i međureligijskog dijaloga miru u svijetu

Na poziv Instituta za kulturnu diplomaciju (ICD), sa sjedištem u Berlinu, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je sudjelovao u radu Konferencije Svijet bez zidova, koja je održana od 7. do 10. novembra 2014. godine u glavnom njemačkom gradu. Konferencija je organizirana u sklopu obilježavanja 25. godišnjice rušenja Berlinskog zida.

Na Konferenciji je učetvovalo oko 300 sudionika iz cijelog svijeta.

Muftija Fazlović je pozvan da, kao jedan od učesnika, govori o temi doprinosa religija i međureligijskog dijaloga miru u svijetu.

Govoreći o međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini, muftija je istakao: „Temeljna pretpostavka budućnosti Bosne i Hercegovine je obnavljanje tradicionalnog bosanskohercegovačkog društva i njegova nadgradnja u novim okolnostima. Vjerujemo u tu mogućnost, uprkos Genocidu koji je počinjen u Sebrenici. Vjerujemo da se narasli antagonizmi u svijetu mogu riješiti iskrenim zalaganjem velikog broja ljudi za njihovo opće i zajedničko dobro. Važnu ulogu na tom putu ima predanost međureligijskom dijalogu. Predanost međureligijskom dijalogu je predanost svjetskom miru, kao najvećoj blagodati za svako ljudsko biće i za sve nacionalne i državne zajednice.”

Institut za kulturnu diplomaciju djeluje od 1999. godine i okuplja utjecajne ljude iz cijelog svijeta, opredijeljene za promociju zajedničkih vrijednosti svih ljudi, njihovog razumijevanja i zajedničkog rada na uspostavi mira u svijetu. Institut je, u okviru svog obrazovnog odjela, osnivač i Akademije za kulturnu diplomaciju.

Tokom rada Konferencije u Berlinu, istaknuta je potreba veće afirmiranosti međureligijskog dijaloga u programima ovog Instituta.

Direktor i osnivač ICD Mark Donfried s muftijom Fazlovićem je razgovarao o mogućnosti da Institut organizira jednu od svojih konferencija i u Bosni i Hercegovini iduće godine.

Tokom svog boravka u Berlinu muftija Vahid-ef. Fazlović posjetio je Islamski kulturni centar, gdje je predvodio džuma-namaz, te je imao odvojene susrete sa džematlijama i omladinom.

{gallery}1411140{/gallery}