Muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović posjetio je, 7.8.2014. godine poplavljena mjesta na području Medžlisa IZ-e Srebrenik.

U pratnji muftije tuzlanskog mr. Vahid ef. Fazlovića, bio je glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa Mevludin ef. Joldić. Oni su obišli najugroženije džemate Bare, D. Potok, Potpeć, Seona i G. Moranjci, gdje su evidentirane velike štete na vjerskim i vakufskim objektima i parcelama i razgovarali sa džematskim odborima pomenutih džemata. U džematu Seona, gdje je evidentirana i najveća šteta od oko 70 hiljada KM, muftija Fazlović je obećao pomoć sa viših nivoa, a Medžlis će pomoći shodno svojim mogućnostima, kako su istakli glavni imam i predsjednik Medžlisa.

Inače, džemat Seona je najviše ugrožen, vodena bujica je uništila potporni zid džamije koja se nalazi pored same rijeke, poplavljena je vakufska kuća, a most prema džamiji i vakufskoj kući je totalno uništen. Također, na asfaltnom putu prema džamiji je nastala velika materijalna šteta.

U džematu Potpeć vodena bujica je uništila suteren džamije te mektepsku učionicu, a i kuća imama ovog džemata Safet ef. Esmića je potopljena, te je nastala velika materijalna šteta. U džematu D. Potok vodena bujica je uništila suteren džamije te mektepsku učionicu, gdje je nastala velika materijalna šteta. U džematu Bare vodena bujica je poplavila kompletan kompleks džamije i njenu unutrašnjost, a i kuća imama ovog džemata Muhamed ef. Bašića je potopljena. U džematu G. Moranjci vodena bujica je pokrenula klizište u haremu džamije gdje je ugrožena džamija i vakufska kuća. Na putu iznad džamije prekinuta je putna komunikacija, klizište je totalno ugrozilo put.

U razgovoru sa stanovništvom pogođenim poplavama muftija tuzlanski upoznat je sa razmjerama poplava i klizišta i velikim oštećenjima objekata i putnih komunikacija.

Inače, Medžlis IZ-e Srebrenik je formirao krizni štab, te je u stalnom kontaktu sa svim imamima na terenu. Medžlis je odmah formirao komisiju u sastavu: glavni imam Refik ef. Hodžić, predsjednik Medžlisa Mevludin ef. Joldić, sekretar IO Medžlisa Sead ef. Hodžić te Osman ef. Mujić, koja je izašla na teren, obišla poplavljene džemate, te evidentirala nastale štete, kako na vjerskim objektima tako i na objektima džematlija.

Od utorka, 5.8.2014. godine, poslije ikindije-namaza kiša je na području Srebrenika padala do četvrtka. Vodena bujica koja se sručila na Srebrenik u toku dva dana i dvije noći, iza sebe je ostavila pravu pustoš. Poplavljeno je više stotina stambenih, privrednih, vjerskih, obrazovnih, sportskih i drugih objekata. Uništeni i oštećeni su brojni mostovi. Prekinute brojne putne komunikacije. Mnogi su građani evakuisani iz svojih domova. Pokrenuta su brojna klizišta. Ljudskih žrtava, na svu sreću nije bilo. Materijalne štete su nemjerljive.

{gallery}0808140{/gallery}

(rijaset.ba)