U petak 10. februara, nakon džuma-namaza, u svim džamijama u domovini i dijaspori, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će prikupljati novčane priloge za pomoć stradalima u Turskoj i u Siriji, koje je pogodio razorni zemljotres.

Tim povodom, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović uputio je poziv vjernicima, u kojem, između ostalog, stoji:

Velike su razmjere tragedije koja je ovih dana pogodila našu braću i sestre u Turskoj i Siriji. Naša srca su tužna zbog nesreće koja ih je zadesila i dijelimo njihovu bol i patnju. Saosjećamo s porodicama umrlih i povrijeđenih i molimo Uzvišenog Allaha da im pomogne i olakša njihove patnje.

Pomoć koju im sutra sakupimo i uputimo bit će izraz naše iskrene vjerničke solidarnosti i empatije. Pozivam muslimane da u našim džamijama odvoje izdašne priloge, kako bismo zajednički pomogli stradalnicima u Turskoj i Siriji. Neka nas njihova patnja podstakne da budemo milostivi i darežljivi prema drugima, naročito prema onima u potrebi. S iskrenom namjerom da pomognemo i saučestvujemo u njihovoj planetarnoj boli i naša vjernička osjećajnost će dobiti na svojoj punini, a duše će prožeti osjećaji iskrenog zadovoljstva.