Pored Deždid džemije u Janji nalazi se zgrada u kojoj je nekada bio mekteb. Nakon što su mektebi u Janji ujedinjeni u prostorijama Atik džamije ovaj prostor bio je neiskorišten. S namjerom da se omladini ovoga grada pokloni prostor koji će biti adekvatno mjesto za njihove aktivnosti objekat je renoviran i opremljen. Tim povodom 12. rebiu-l-evvela ozvaničen je početak rada Omladinskog centra Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Prvom druženju i svečanom otvorenju Omladinskog centra prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imami medžlisa Janja i Bijeljina Omer-ef. Camić i Samir-ef. Camić, koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Janja Husein Camić, imami i muallime Medžlisa IZ-e Janja i omladina ovoga grada.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je mladima čestitke za njihove aktivnosti, a posebno za Omladinski centar koji će od sada biti njihovo mjesto okupljanja i još uspješnijeg djelovanja.

„Mladi su naša posebna snaga koja sve nas nadahnjuje i podstiče da mnogo više radimo i djelujemo. Vaša snaga je u vašoj vjeri i srcu, ali i u vašem omladinskom džematu. Vi ste veliki ljudi. Držite se Allahovog užeta, a velika pomoć u tome je da ste zajedno. Bodrite i podržavajte jedni druge, a dobit ćete i svu pomoć koja vam je potrebana s naše strane,“ kazao je muftija.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Janja Omer-ef. Camić ističe kako je rad s mladima važan segment rada ovoga medžlisa. Škola Kur'ana za mlade je jedan od projekata koji veoma uspješno djeluje, a na podučavanju mladih Kur'anu rade muallima Alma Cifrić i Omer-ef. Camić. U Medžlisu IZ-e Janja veoma uspješno se realizuju programi rada s mladima, ženama, nevladinim organizacijama i socijalni programi, a o čemu brinu koordinatori Mugaja-ef. Cifrić, muallima Azemina Gutić, Omer-ef. Jakupović i Kemal-ef. Gutić.

Mujaga-ef. Cifrić, koordinator za rad sa mladima, je istakao da Janja ima veliki potencijal, a mladi koji dolaze na druženja su različitih uzrasta i interesovanja. Zato se rad s mladima na poseban način osmišljava. Mladi u Janji su vrijedni i spremni su da učestvuju u različitim poslovima koji će njima i njihovij zajednici donijeti dobro. Učestvovali su u opremanju Omladinskog centra, učestvovali su i u poljoprivrednim radovima na zasijanim vakufskim parcelama ovoga medžlisa, organizovali su različite ekskurzije i posjete, a o svemu se dogovaraju nakon edukativnih susreta koji se održavaju jednom sedmično.

Ovom prilikom nekoliko savjeta mladima uputio je i kordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo.

„Period mladosti u kojem se vi sada nalazite je najznačajniji i najsnažniji period u vašem životu. To je zato što taj period snage dolazi između perioda nejakosti i slabosti, djetinjstva i starosti. Budite svjesni da svaku minutu koju provedete ona se više neće vratiti. Zato iskoristite svaki momenat kako biste nešto korisno radili. Godine prolaze, a sve što više idete u godine dolaze i druge obaveze, porodica, posao i sl. Zato sada čitajte, stičite znanje, učite jezike, čitajte knjige iz različitih oblasti. Nikada ne znate kada će vam to znanje biti potrebno,“ kazao je hafiz Kapo.

Omladinski centar u Janji renovirali su i opremili Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Janja.

1/4