Seminar za imame i nastavnike islamske vjeronauke s područja Muftiluka tuzlanskog održan je u četvrtak, 29. septembra 2022. godine, u Amfiteatru Behram-begove medrese.

Muftijstvo tuzlansko je ovo stručno usavršavanje organiziralo za imame i nastavnike islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama na području Muftiluka tuzlanskog koji imaju do pet godina radnog iskustva. Cilj seminara je da pomogne u periodu kada se iskustvo ovih mladih imama i vjeroučitelja etablira.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju kazao kako je ovaj seminar prilika da okupljeni imami i vjeroučitelji zajedno stiču nova znanja i vještine jer su njihove uloge kompatibilne a cilj zajednički. Istakao je važnost njihovog angažmana u misijskom djelovanju Islamske zajednice te da se od njih očekuje vrijedan i enuzijastičan rad.

Muftija Fazlović je u okviru ovog seminara govorio o temi Vjerodostojnost i predanost u misiji islama. Naglasio je da je osnovna zadaća vjerskih predvodnika, odnosno uleme, stjecanje ispravnog i korisnog znanja i njegovo širenje podučavanjem i savjetovanjem drugih.

„U svojoj zahtjevnoj zadaći nastojimo da nam Muhammed, alejhi selam, bude učitelj i uzor. Samo tako moguće je doseći visoke razine vjerodostojnosti i predanosti. Ako su alimi nasljednici vjerovjesnika, trebalo bi onda da na njih podsjećaju i po svom ćudoređu. Držimo da su istaknuta obilježja uleme – iskrenost, povjerljivost i moralni integritet po uzoru na tri glavna svojstva Allahovih vjerovjesnika – temelj vjerodostojnosti u obavljanju misije koja nam je povjerena i koju smo prihvatili u Islamskoj zajednici“, kazao je muftija Fazlović. Naglasio je da se vjerodostojnost u našoj misiji, snaga i sigurnost svjedočenja, posebno u ovo vrijeme, ničim ne smiju dovesti u pitanje.

Kako je kazao dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, jedan od ciljeva ovog seminara je unaprjeđenje znanja i poimanja o našem emanetu da druge podučavamo dini-islamu, da ih prosvjećujemo i pomognemo im da se razviju u cjelovitu ličost.

“Promjena u jednoj zajednici, intelektualno i moralno unpređenje njenih stanovnika,  mogući su danas sa našim mektebom i nastavom islamske vjeronauke. Naš imperativ treba biti da se takmičimo ko će bolji čas održati, ko će imati bolje rezultate na mektepskoj pouci… Mi nismo tu samo da trošimo resurse koje su uspostavili oni prije nas. Naš imperativ je da ih razvijamo, da pomjeramo granice. Nepomjeranje granica je prvi pokazatelj nazadovanja”, kazao je dr. Husić.

O temi Psihološke karakteristike polaznika mektepske pouke i islamske vjeronauke govorio je dr. Mevludin Hasanović, šef Odjeljenja za socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Muharem-ef. Mešanović, glavni imam MIZ Kalesija, govorio je o Organizaciji i metodi realizacije podučavaja a o Metodi podučavanja Kur'ani-Kerimu govorio je hafiz Mirnes Spahić, profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi.

Izlaganje o Principima proaktivnog djelovanja u društvenoj sredini imao je Valdet Peštalić, šef Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete.

Na kraju su prisutni imali priliku pratit predavanje o temi Javni nastup i komunikacijske vještine o čemu je govorila prof. dr. Zarfa Hrnjić, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Seminaru je prisustvovalo sedamdeset imama/muallima i nastavnika islamske vjeronauke s područja Muftiluka tuzlanskog. Muftijstvo tuzlansko će i u narednom periodu organizirati slične seminare s ciljem unapređenja rada imama u mektebima i vjeroučitelja u školama.