U posljednja dva dana muslimani Janje i Zvornika uznemireni su od strane nepoznatih lica. Prvo su, 25. juna/8. ramazana, dva nepoznata lica oskrnavila šehidsko spomen obilježje i harem Atik džamije u Janji. Potom je grupa nepoznatih mladića, 26. juna/9. ramazana, u Riječanskoj džamiji u Zvorniku uznemiravala vjernike dok su obavljali sabah namaz, vrijeđanjem i psovkama islamskih svetosti, džamije i ramazana, stoji u saopćenju za javnost Muftijstva tuzlanskog u kojem se dalje kaže:

Ovim putem, najoštrije osuđujemo skrnavljenje harema Atik džamije u Janji i uznemiravanje vjernika na sabah namazu u Zvorniku.

Tražimo od nadležnih organa u BH entitetu RS da pronađu i sankcioniraju odgovorne u ovim slučajevima, te da učine sve što su dužni da se muslimani, zajedno sa svojim komšijama drugih vjeroispovijesti, osjećaju sigurno i da u miru ispunjavaju sve svoje potrebe.

Tražimo od svih relevantnih institucija u BiH da ozbiljno shvate probleme sa kojima se susreću povratnici u Podrinju, te da osmisle posebne programe koji bi promovirali toleranciju i suživot, s ciljem da se ublaži naglašeno ispoljavanje mržnje prema muslimanima u toj sredini.

Pozivamo Međureligijsko vijeće BiH da javno osudi ova uznemiravanja, posebno jer su se desila u svetom islamskom mjesecu ramazanu.

Apeliramo na sve naše džematlije u tim sredinama da ostanu mirni i odlučni da istraju u svojim plemenitim namjerama da mirno i dostojanstveno žive u svojim domovima i na svojim imanjima, kaže se na kraju saopćenja koje je potpisao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.