Prije 452 godine, 15. februara 1572., sačinjena je vakufnama plemenitog Gazi Turali-bega. Ovaj datum nas svake godine iznova podsjeća na svijetle tragove naših velikana među kojima istaknuto mjesto zauzima Gazi Turali-beg, jedan od najvećih vakifa u našem narodu i zemlji.

Povodom obilježavanja ove godišnjice, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović primio je u petak, 16. februara ove godine, predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i članove Džematskog odbora Gazi Turali-begove džamije.

Muftija Fazlović se zahvalio i institucijama i pojedincima koji odgovorno brinu o vakufu Gazi Turali-bega i ukupnom naslijeđu naše vjere i tradicije u Tuzli, tijesno vezane za ovo vakufsko dobro.

Istakao je veliki doprinos Medžlisa IZ Tuzla, koji je zajedno s Muftijstvom tuzlanskim, u proteklom periodu predano radio na obnavljanju Gazi Turali-begove zadužbine. Postignut je veliki rezultat sa izgradnjom impozantnog vakuskog kompleksa, uz nadu i spremnost da se i u budućnosti istrajava na obnavljanju i razvijanju ovog i svih drugih vakufa.

Muftija Fazlović je posebno naglasio važnost Gazi Turali-begove džamije koja je, stoljećima pa sve do danas, ostala u svojoj misiji. Istakao je dobru organizaciju i djelovanje džemata ove džamije, te zasluge imama hafiza Merim-ef. Đulovića i Džematskog odbora.

Tokom ovog razgovora ukazano je na izrazite zasluge mnogih sudionika na višegodišnjem obnavljanju Gazi Turali-begove džamije. Muftija se zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću koji je u tom vremenu, kao muftija tuzlanski, posebno brinuo o obnavljanju Gazi Turali-begove džamije, jedne od naših najstarijih i najpoznatijih džamija. Naglasio je veliku ulogu tuzlanskih vakifa predvođenih vakifom Omerom Delalićem.

Glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović se zahvalio na ovom prijemu i podršci Muftijstva tuzlanskog i muftije Fazlovića očuvanju vakufa, vrijednog naslijeđa koje su nam u amanet ostavili plemeniti vakifi.