U posjeti Muftijstvu tuzlanskom, 18. i 19. januara ove godine, boravila je delagacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Delegaciju su činili muftija dr. Aziz-ef. Hasanović, potpredsjednik Sabora IZ u BiH dr. Mirza Šabić, direktor Islamske gimnazije „Dr. Ahmed Smajlović“ Mevludi Arslani i šef ureda muftije zagrebačkog mr. Nermin Botonjić.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović se ovom prilikom posebno zahvalio muftiji Hasanoviću, njegovim saradnicima i Bošnjacima u Hrvatskoj na iskazanoj pažnji prema Srebrenici i interesovanju za život Bošnjaka u Podrinju. Razgovarano je o misiji i najvažnijim projektima koji se trenutno realiziraju u muftijstvu i mešihatu te nastavku dugogodišnje dobre saradnje.

U okviru ove dvodnevne posjete, delegacija je zajedno s domaćinom muftijom Fazlovićem posjetila Behram-begovu medresu, Institut za društvena i religijska istraživanja i Biblioteku „Behram-beg“, te Medžlis IZ Banovići i Medžlis IZ Živinice. Predstavljen je rad ovih ustanova Islamske zajednice u Tuzli a gosti su upoznati i s tokom radova na izgradnji islamskih centara u medžlisima Banovići i Živinice.

Tokom razgovora je iskazano zadovoljstvo zbog razvijanja i jačanja institucija vjerskog i obrazovno-kulturnog života u cijeloj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

U džamiji Islamskog centra u Živinicama muftija Hasanović je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu. U hutbi je muftija Hasanović istakao da musliman koji brine o izvršavanju svojih ibadeta mora biti i dobročinitelj prema sebi, svojoj porodici, zajednici, državi i ummetu Muhammeda, s.a.v.s. Naglasio je važnost zadovoljstva i sreće koji dolaze iz imana u čovjekovom srcu, iz ljubavi prema Allahu, dž. š., i njegovom Poslaniku, s.a.v.s, te ljubavi prema univerzalnim vrijednostima islama. Ukazao je na neke od plemenitih osobina kojima nas uči Poslanik, s.a.v.s, kao što su iskren i dobar odnos prema komšijama.