Predstavnici Protestantske crkve iz njemačke pokrajine Baden-Württenberg posjetili su u subotu, 20. maja 2023. godine, Muftijstvo tuzlansko.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović se zahvalio gostima na njihovom interesiranju za prilike u našoj zemlji. Posebno je istakao ulogu prof. dr. Stefana Schreinera u izgradnji značajnih mostova između Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Govoreći o Muftijstvu tuzlanskom i vjerskom životu muslimana na ovome području, muftija Fazlović je naglasio dugogodišnju tradiciju organiziranja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njezinih institucija. Muftija je govorio o razmjerama stradanja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu koji je počinjen nad muslimanima Bošnjacima. Istakao je aktivnu ulogu i doprinos Islamske zajednice u razvijanju međureligijske saradnje na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Posebno je naglašena uloga majki Srebrenice na čuvanju istine i borbi za pravdu u ovoj zemlji. Muftija Fazlović se zahvalio gostima na njihovoj namjeri da u okviru ovog boravka u našoj zemlji posjete Srebrenicu.

Gosti su se interesirali za život Bošnjaka posebno u periodu nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zahvalili su se muftiji Fazloviću na gostoprimstvu i razgovoru nakon kojeg sa sobom nose dragocjeno iskustvo i nove spoznaje.

Boraveći u Behram-begovoj medresi gosti su razgovarali i s ministrom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr. Ahmedom Omerovićem, direktorom Behram-begove medrese dr. Ahmedom Hatunićem, članom Muftijstva tuzlanskog Dženanom Rahmanovićem, glavnim imamom hafizom Ahmed-ef. Huskanovićem i direktorom Biblioteke „Behram-beg“ Admirom Muratovićem.

U okviru ove studijske posjete gosti iz Njemačke su nakon obilaska Behram-begove medrese posjetili mjesto stradanja mladih na Kapiji i tuzlanske džamije.

U nedjelju, 21. maja 2023. godine, upriličena je posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica, Memorijalnom centru Potočari i Međunarodnom forumu solidarnosti Emmaus u Potočarima. Domaćin gostima tokom posjete Medžlisu IZ Srebrenica bio je glavni imami Damir-ef. Peštalić.