Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u utorak i srijedu 22. i 23.12.2020. godine, upriličio je prijem i razgovor o poslaniku Muhammedu, alehisselam. Tom prilikom predstavljena je i knjiga “Muhammed – Poslanik mira usred sukoba imperija“ autora Juana Cola.

Susretima su prisustvovali zvaničnici iz institucija vlasti, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i privrednih ustanova i organizacija i drugi gosti.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović izrazio je radost što je i na ovaj način, nakon prigodnih programa u mevludskom i mjesecima koji su uslijedili poslije njega, iskazan spomen na Muhammeda, alejhisselam, poslanika milosti svjetovima i mira među ljudima.

O Muhammedu, alejhisselam, govorili su dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Zuhdija Hasanović i prodekan za nastavu na istom fakultetu dr. Ahmed Alibašić. Dr. Hasanović i dr. Alibašić su istakli vrijednosti, koje je svojim riječima i djelima Božiji Polanik,  alejhisselam, prenio u tadašnje društvo pokrenuvši nastajanje grandiozne islamske kulture i civilizacije.

Knjigu “Muhammed – Poslanik mira usred sukoba imperija” predstavio je njen prevodilac Mirnes Kovač, novinar IIN Preporod. On je govorio i o drugim autorima iz cijelog svijeta, koji su istražujući životopis Muhammeda, alejhisselam, snažno inspirisani saznanjima do kojih su dolazili, odlučili da i sami napišu knjigu o njemu. Jedan od njih je i amerikanac Juan Cole, profesor historije na Univerzitetu u Michiganu.

Gosti su izrazili zadovoljstvo na ukazanoj prilici da se na ovaj način, neposrednim razgovorom s istaknutim alimima, bolje upoznaju s Poslanikom, alejhisselam, i našom tradicijom. Ovi susreti u Muftijstvu tuzlanskom, zbog pridržavanja mjera zaštite zdravlja ljudi, organizovani su u više termina.