Ramazan je blagoslovljen mjesec čija dobra Allah, džellešanuhu, daje Muhammedovom, alejhisselam, umetu.  Naš dragi Poslanik je ovaj mjesec označio kao mjesec svojih sljedbenika. Ramazan pruža obilje blagodati svim muslimanima i tako će biti do Sudnjeg dana. O njegovom značaju posebno kazuje ramazanska noć objave Kur'ana, Lejletul-kadr i propisani post u njegovim danima. Svako dobro djelo u ovom mjesecu Allah nagrađuje posebnom i uvećanom nagradom. Za post je, pored trenutnih koristi, Gospodar svjetova obećao ahiretsku nagradu, jer se njezina vrijednost može postići samo u vječnom i boljem, u Budućem svijetu. Farzovi u ramazanu su, prema porukama iz hadisa, sedamdeset puta vredniji, a nafile, kao što su namazi, sadake, zikr i drugi ibadeti vrijede kao obavezni farzovi u drugim mjesecima.

Ramazanski duh islamskog života snažno potakne sve generacije muslimana na veću i svestraniju predanost u vjeri i vjerskoj praksi. U ovom mjesecu dođe do izražaja posebna uloga žene u kreiranju ramazanske atmosfere u muslimanskim porodicama. Ramazan nam otkriva koliku marljivost može ostvariti muslimanka u svojoj odgovornosti i ispunjavanju svih islamskih dužnosti. Karakteristična je kur'anska perspektiva zaduženja koja se podjednako odnose i na muškarca i na ženu.

Muslimanima i muslimankama, vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha , – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio. (El-Ahzab, 35)

Kao da se ovaj, i njemu slični, ajeti u ramazanskom specifičnom doživljaju drukčije čitaju, jer se u ovom istaknutom periodu duhovnog života muslimana, značajno poveća obim islamskih aktivnosti koji se odnose na ženu.

Ramazanski dnevni program dosta precizno obavezuje ženu da istraje u njegovoj realizaciji. Ako bismo naznačili posebno važne tačke ovog dnevnog rasporeda, onda su to sehur i iftar. Jasno je da će žena poslije svih u porodici započeti noćni odmor, jer će utrošiti vrijeme na pripremanju sehura. Iako je posljednja otišla na spavanje, ona će prva ustati, kako bi u porodici poslužila sehur. Svakako ne možemo a da ne spomenemo pomoć koju joj pružaju ostali članovi porodice. Posebno se djeca raduju sehuru. Djeca će zadovoljno otići na spavanje tek ako im majka čvrsto obeća da će ih zvati na sehur. Svako od nas čuva u najljepšem sjećanju trenutke u kojima smo kao djeca bili sretni što smo sa starijima prisustvovali sehuru. Ova ljubav djece prema sehuru i postu  posebno inspiriše svaku majku i ulijeva joj neistrošivu snagu i sabur kojim ona upotpuni porodični ugođaj svima, a posebno djeci.

Naši adeti u pogledu iftara su, također, za ženu vrlo zahtjevni. Najčešće se spremaju bogati iftari kojima žena pokloni puno vremena i snage. Česti su zajednički iftari kojima, pored članova porodice, prisustvuje rodbina, komšije i prijatelji. Ona kao da ne osjeća poteškoće ni umor u spremanju iftara. Sretna je što može svim dragim osobama pripremiti iftar. Dok uživa u pripremanju, na umu su joj riječi Allahovog Poslanika, alejhisselam: Ko iftari postača, imat će nagradu kao i on, a postaču neće biti umanjeni njegovi sevabi.

Ovdje, svakako, treba istaći i redovne radne obaveze koje i u ramazanu stoje pred ženom.

Uz sve ovo, muslimanka nastoji revnosno obavljati ramazanske ibadete. Uz post, velika je želja muslimanke da više boravi u džamiji. Ona ovo najčešće čini za vrijeme jacije i teravih-namaza.

U mnogim našim sredinama se sve više pažnje poklanja ženskoj mukabeli. Ova ramazanska okupljanja su veoma privlačna za muslimanke, te bi im trebalo pokloniti više pažnje.

Ponekad se, doista, zagonetnim doima kako ovaj ramazanski tempo obaveza uspije pratiti jedna muslimanka. Ali, pošto je svaki naš posao u ramazanu prožet Allahovim bereketom, nekom posebnom, tajanstvenom snagom, u stanju smo onda bolje razumjeti ovu veliku spremnost koju u ramazanu pokaže muslimanka.

Ona je tokom cijelog mubarek mjeseca posebno zadovoljna, zapravo ushićena. Posebna osjećanja je počinju ispunjavati kako se bliže bajramski dani.

Teško je naći riječi kojim bi se izrazilo zadovoljstvo muslimanke u trenutku njezinog susreta sa Bajramom.

Molimo Allaha, džellešanuhu, da  ramazansko svjetlo punim sjajem obasja naša srca i ozari naše porodice.


profesorica Azra Fazlović