Na Kula-Gradu u Zvorniku večeras je na Svečanoj akademiji povodom jubilarne Kulturno-vjerske manifestacije “XX dani Hasana Kaimije” Mustafi Muharemoviću, predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik i jednom od pokretača ove manifestacije, uručena Povelja “Hasan Kaimija” za životno djelo.

Kako je kazao predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Povelja se mr. Muharemoviću dodjeljuje i “za ukupni doprinos koji je svojim predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, obavljajući poziv imama, hatiba, muallima, nastavnika Islamske vjeronauke i predano radeći na mjestu predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, ali i kao jednom od pokretača Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije u Zvorniku 1991. godine”.

– Svakako da priznanje obraduje, ali ono nije bilo motiv za napor koji sam uložio tokom svog života na nabrojanim i drugim poslovima. Ovo može biti poruka i stimulans da se vrijedi boriti na putu misije, koja traži žrtvu i odricanje. Dužnost predsjednika Izvršnog odbora je svakako odgovorna, a u otežanim uvjetima obnove infrastrukture i organizacija rada zahtijevala je dodatni napor. Prostrano područje, veliki broj džemata, manje stanovnika i članova nego prije agresije bili su izazovi s kojima smo se susreli. Teško je bilo uskladiti potrebe i mogućnosti, da se pruže koliko-toliko vjerske usluge povratnicima – kazao je u intervjuu za Preporod.info Muharemović.

Posebna su priča Dani Hasana Kaimije, ponosno ističe Muharemović i dodaje da je to manifestacija po kojoj su prepoznatljivi.

– Ova manifestacija nam je otvorila mnoga vrata, pomogla u samopoštovanju. Ona je dokaz da male dobro organizirane skupine mogu polučiti uspjeh. Kad se sve ovo navede, ja nagradu razumijem kao prepoznavanje napora svih nas koji smo bili uključeni u sve navedene, ali i druge aktivnosti na području našeg medžlisa. Veliku zaslugu imaju saradnici koji su dali svoje vrijeme, energiju i doprinos rezultatima – ističe Muharemović.

Prisjetio se da su te, sada već davne 1991. godine prvom manifestacijom ustvari obilježili 300 godina od smrti velikana šejha Hasana Kaimije. Održan je niz kulturnih i vjerskih sadržaja, kako bi valorizirali njegov doprinos Bosni i Hercegovini, našem narodu i zavičaju.

– Bio je to, nakon višedecenijskog potiskivanja u džamije, i nastup Islamske zajednice u Zvorniku u javnom prostoru. Nismo imali predstavu da će Manifestacija steći ovu reputaciju, a posebno nakon što smo bili protjerani, a turbe Hasana Kaimije bilo porušeno, kao i mnogo drugog – kaže Muharemović.

Kada je u pitanju organizovanje Manifestacije u narednom periodu, Muharemović potcrtava da  Manifestacija Dani Hasana Kaimije ima svoju reputaciju i ugled u kulturnoj javnosti i lokalnoj zajednici te da treba očuvati visoke standarde koji su uspostavljeni.

– Također, treba nastaviti i dalje dograđivati, te osvježavati novim idejama i sadržajima. Već su neke originalne ideje postavljene pred nas. Sigurno je da to neće biti lahko, ali nadamo se u Božiju pomoć, zatim našu volju i entuzijazam – ističe Muharemović.

Jedan od ciljeva Manifestacije je snaženje identiteta Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Predstavili smo se sebi, napominje Muharemović, ali predstavili smo se i drugima u najboljem svjetlu, bogatstvom kulturnog naslijeđa i duhovnih vrijednosti.

Nadamo se, dodaje Muahremović,  da se ovaj duh dobra s Drine prelijeva i u druge krajeve Bosne i Hercegovine.

Upitan o tome koliko je bilo teško, u godinama nakon rata, organizirati Manifestaciju u Zvorniku, te koliko je bilo teško djelovati kao predsjednik MIZ Zvornik i predvoditi Bošnjake Zvornika kaže da o teškoćama ne treba puno govoriti. Trud i napor valja uložiti, ako se želi polučiti uspjeh.

– Možda je bolje reći da smo imali hrabrost vratiti Dane Hasana Kaimije u Zvornik u vremenu kada smo se borili za fizički povratak, obnovu porušenih domova, vjerskih objekata i organizaciju vjerskog života. Međutim, imali smo podršku Muftijstva tuzlanskog, Behram-begove medrese, naših prijatelja i mnogih pojedinaca – govori Muharemović.

Dug bi spisak bio onih koji su nas podržavali u proteklih dvadeset godina, ističe, ali je važno i da je postojala snažna želja da uspijemo. Svi koji su nešto značili među Bošnjacima u to vrijeme su bili okupljeni oko te ideje.

– Ne smije se zaboraviti da je lokalna zajednica prepoznala ovu vrijednost, pa je Manifestacija uvrštena u kalendar i budžet Grada Zvornika, a razvijena je saradnja s institucijama i pojedincima u gradu. Bilo je i prepreka, ali smo ih strpljivo i uporno savladali. Danas je ova manifestacija ponos Bošnjaka, Islamske zajednice i Zvornika – kaže na kraju razgovora za Preporod.info Muharemović.

(Alem Dedić/Preporod.info)