U okviru projekta “My Green Network” koji realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz podršku Ureda Evropske unije u BiH, Green deal team učenika Behram-begove medrese u Tuzli realizirao je dvije značajne projektne aktivnosti.

Prva aktivnost pod nazivom Let's cycle odnosi se na postavku 20 stalaka za bickle ispred nekoliko džamija na području Grada Tuzle.

– Ovim projektom imamo za cilj podizanje svijesti, ali i podsticanje uposlenika, učenika i učenica naše škole, ali i stanovnika Tuzle, za korištenje bicikla u zamjenu za automobile, koji su problem Tuzle već godinama – izjavio je Ahmed Avdibašić, učenik Behram-begove medrese.

Slika zaslona 2023-07-31 u 12.11.48.jpg -

Drugi dio projekta pod nazivom Svijetlimo tako da naša svjetlost ne šteti drugima odnosi se na zamjenu običnih sijalica u Medresi sa LED rasvjetom. Realizacijom ovog dijela aktivnosti ostvarit će se i značajna ušteda električne energije u Medresi.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta. Drago mi je da se nama mladima sve više daje prilika da iskažemo svoju kreativnost i sposobnost da pravimo promjene u društvu. Projekat Svijetlimo tako da naša svjetlost ne šteti drugima ima za cilj poboljšanje boravka u džamiji Medrese. Ovim projektom želimo informisati učenike, profesore i sve džematlije da krenu našim stopama i da prave male promjene koje puno znače za našu planetu – izjavila je učenica Lamija Mujčinović.

Slika zaslona 2023-07-31 u 12.28.06.jpg -

Melika Arifhodžić, menadžer projekta “My green network”, navela je da je ovo treći projekat koji Rijaset Islamske zajednice implementira uz podršku Ureda EU u našoj zemlji.

– U ovom projektu želja nam je da promoviramo principe Zelenog plana, a koji je usmjeren na smanjenje stakleničkog efekta, odnosno smanjenja klimatskih promjena. Cilj je promicanje biodiverziteta, održive mobilnosti, zdravog zraka, čiste okoline – naglasila je Arifhodžić.

Učenici su ranije imali priliku naučiti kako pisati aplikacije za male grantove, a zatim se pristupilo pisanju manjih projekata iz zaštite okoliša. Odabrani projekti su podržani i implementirani od strane samih učenika.