Na ahiret je preselio Hadžem Hajdarević, pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora i naučni radnik u oblasti jezika.

Hadžem Hajdarević je rođen 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče.

Osnovnu školu je završio u Popovu Mostu, zatim Gazi Husrev-begova medresu u Sarajevu, nakon čega zavšava studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U toku studija i poslije radio je kao lektor u izdavačkoj djelatnosti tadašnjeg Starješinstva Islamske zajednice. Dugi niz godina je bio profesor bosanskog jezika u Gazi Husrevbegovoj medresi u Sarajevu.

Pored poezije, pisao je i prozu, književnu kritiku, bavio se publicističkim radom, ali prvenstveno je bio i ostao pjesnik.

Dobitnik je Plakete Hasan Kaimija (2021.) za književno djelo zbirka rubaija Arabeske od vode. Dao je značajan doprinos Kulturno-vjerskoj manifestaciji Dani Hasana Kaimije, sudjelujući u radu njenog Organizacionog odbora i pripremi brojnih programskih sadržaja.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, član bosanskog PEN-a te, od obnoviteljskog osnivanja, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” . U toku rata uređivao je Muslimanski glas (list je od Saveza novinara BiH proglašen listom godine u Bosni i Hercegovini za 1992. godine), a nakon združivanja ovog lista s Ljiljanom bio je odgovorni urednik Ljiljanovog izdanja u zemlji.

Za prvu knjigu pjesama, Seobe obala, dobio je Nagradu Trebinjskih večeri poezije (1982.) i nagradu “Svjetlosti”, a za Pjesme ponornice Nagradu Skender Kulenović (1996.) Pjesme su mu prevođene na njemački, engleski i turski jezik. Zastupljivan je u svim novijim antologijama bošnjačkog pjesništva i pjesništva Bosne i Hercegovine.

Radio je kao naučni saradnik u Insitutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u srijedu, 6. decembra, poslije ikindija-namaza (14.00 sati) ispred Gazi Husrev-begove džamije predvodit će dženaza-namaz rahmetli Hadžemu Hajdareviću.

Nakon toga će se dženaza-namaz također klanjati i na Grličića brdu, gdje će biti i ukopan.

Molimo Uzvišeneg Allaha mu podari Džennet, a njegovoj porodici sabur. Amin!