U četvrtak 11. marta 2021. godine na Ahiret je preselio Muhamed-ef. Lugavić, penzionisani tuzlanski imam, dugogodišnji glavni imam i profesor šerijetskog prava i arapskog jezika.

Muhamed-ef. Lugavić je rođen 1946. godine u Lugavijama (Banovići), a 1965. godine završava Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu u Bagdadu završio je šerijatsko pravo i arapski jezik.

Bio je dugogodišnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli i imam Čaršijske džamije, a kraće vrijeme je bio i imam Gazi Turali-begove (Poljske) džamije u Tuzli.

Živio je u Tuzli gdje je u uživao veliki ugled i poštovanje širokog kruga ljudi i članova društvene zajednice. Posebno je bio poznat po zalaganju i promociji međureligijskog dijaloga.

Autor je dvije knjige, “Dženaza, običaji i propisi” i “Zbirka hutbi”.

Dženaza-namaz Muhamed-ef. Lugaviću obavit će se 12. marta 2021. godine poslije ikindija-namaza ispred Čaršijske džamije u Tuzli, a ukop će biti obavljen na mezarju Bukovčić.

Molimo Allah, dž. š., da Muhamed-ef. podari džennet, najljepšu nagradu za njegov dugogodišnji hizmet svojoj vjeri i domovini, a njegovoj plemenitoj porodici sabur.