Institut za društvena i religijska istraživanja sa sjedištem u Tuzli osnovao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Muftijstva tuzlanskog, na današnji dan 17. novembra 2017. godine.

Institut pod ovim nazivom veoma uspješno radi i djeluje već šest godina.

Od svog osnivanja ima dva uposlenika sa punim radnim vremenom, direktora dr. Šefku Sulejmanovića i sekretara Emira Šečića, koji se, uz rukovodne i administrativne poslove, kompetentno bave i naučnoistraživačkim radom, o čemu meritorno govore dosadašnji rezultati u radu Instituta.

Kako su iz Instituta kazali za Agenciju MINA, u proteklom periodu Institut se afirmisao svojim radom i rezultatima, te je uspio okupiti priznate naučne radnike i istraživače koji su dali značajan doprinos dosadašnjem uspjehu.

– Institut je do sada organizirao deset naučnih konferencija, od kojih nekoliko sa međunarodnim učešćem te više okruglih stolova, kolokvija i tribina različitim povodima. U okviru izdavačke djelatnosti Institut je izdao 27 publikacija (knjiga, zbornika radova, kataloga…), te organizirao na desetine promocija knjiga. Na Institutu je provedeno nekoliko recentnih empirijskih istraživanja. Institut je ostvario saradnju i potpisao sporazume o saradnji sa nekoliko značajnih obrazovnih i kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini – naveli su iz Instituta.

Rad Instituta je veoma prepoznatljiv, te je ispunio svoju društvenu opravdanost.

– Nerijetko nas posjećuju afirmirani naučni radnici i istraživači koji pokazuju interes za saradnju sa Institutom. Javni skupovi koje Institut organizira su značajno posjećeni, što govori da su široj društvenoj javnosti sadržaji i rezultati rada na Institutu veoma zanimljivi i interezantni. Jedan od osnovnih ciljeva Instituta je da postane ustanova od javnog interesa Tuzlanskog kantona i šire, na čemu ćemo raditi u narednim godinama – naglasili su.

Posebno su zahvalili svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u radu Instituta u navedenom periodu.

– Posebno se zahvaljujemo Rijasetu Islamske zajednice, osnivaču i finansijskom pokrovitelju Instituta. Kako u ranijem period tako i sada, veliko razumijevanje i podršku imali smo od Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice. Stoga, izražavamo zahvalnost aktuelnom direktoru Uprave prof. dr. Dževadu Hodžiću, kao i voditelju Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu dr. Ekremu Tucakoviću. Kada je u pitanju svakodnevni rad Instituta, najveću podršku u radu pruža nam Muftijstvo tuzlansko na čelu sa muftijom dr. Vahid-ef. Fazlovićem i njegovim saradnicima – kazali su oni.

Spomenuli su i rad Upravnog odbora i Naučnog vijeća, čije su zasluge, kako ističu, nemjerljive u normativnom i konceptualnom profiliranju Instituta.

– Zahvaljujemo se svim članovima koji daju veliki doprinos u radu ovih organa, a posebno predsjedniku Upravnog odbora dr. Seadu Seljubcu i predsjedavajućem Naučnog vijeća prof. dr. Amiru Kariću. Nastojali smo ostvariti korektnu saradnju sa svim organima i ustanovama Islamske zajednice u Tuzli. Ovdje svakako moramo ukazati na skoro svakodnevnu upućenost na saradnju s Medžlisom Islamske zajednice Tuzla, Behram-begovom medresom i Bibliotekom “Behram-beg” u Tuzli – kazali su za Agenciju MINA.

Kako poručuju, nadaju se da su u dosadašnjem radu pokazali iskrenu i bezrezervnu posvećenost poslu i emanetu koji su preuzeli.

– U granicama mogućnosti, odnosno raspoloživih materijalnih i kadrovskih resursa i potencijala, nastojat ćemo i dalje vrijedno raditi na promociji istinskih ljudskih i znanstvenih vrijednosti, sa željom da postignemo najviši stepen izvrsnosti u onome što smo prihvatili kao svoju obavezu i povjereni nam emanet, uz Allahovu pomoć, i nadi u Njegovo zadovoljstvo – zaključili su iz Instituta.

Podsjećamo, zadaci Instituta su istraživanje kulturne i religijske tradicije, uloge religije u vremenu modernizacije, sekularizacije i tranzicije, proučavanje odnosa religije i savremene kulture, odnosa religije prema određenim društvenim grupama, te istraživanja sadržajnosti bosanskohercegovačkog društva.

Naučnoistraživački rad u Institutu podrazumijeva kreativni rad, čiji rezultat doprinosi otkrivanju novih znanja i korištenju postojećih znanja u oblasti religije, kulture, tradicije, interkulturalnih i interreligijskih odnosa u bosanskohercegovačkom društvu, ali i izvan Bosne i Hercegovine, a naučnoistraivačkim radom obuhvaćeni su različiti društveni fenomeni koji su u opusu istraživanja društvenih i humanističkih znanosti, a koji imaju izniman značaj u oblasti religije i društvene stvarnosti.

Poseban akcenat u istraživačkim aktivnostima Instituta usmjeren je na bitne karakteristike bosanskohercegovačkog društva, kao što su suživot, tolerancija među pripadnicima različitih religijskih, kulturnih i nacionalnih zajednica u povijesnim razdobljima Bosne i Hercegovine, kao i u savremenom dobu.

Pored osnovne, Institut se bavi izdavačkom i drugim djelatnostima koje su u vezi s osnovnom djelatnošću.