Na današnji dan, 5. januara 1950. godine, rođen je Mustafa-ef. Mujkanović, prvi šehid među imamima.

Rođen je u mjestu Suha pokraj Bratunca. Završio je Osnovnu školu “Vuk Karadžić”, u zgradi u kojoj će kasnije biti ubijen. Nakon osnovne škole završio je Gazi Husrev-begovu medresu, koja je tada bila pet godina. Oženio se 1979. godine Nizamom Mašić, te su roditelji dvoje djece, kćerke i sina. Upisao je vanredni studij orijentalistike.

Bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i član Sabora Islamske zajednice, a u imamskoj službi dočekuje agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Mustafa-ef. Mujkanović je, nakon što je svoju porodicu odveo u Tuzlu, krenuo put Bratunca kazavši da “ono što bude s njegovog naroda neka bude i s njim”. Završio je u logoru zajedno sa svojim džematlijama. Nakon višednevnog mučenja ubijen je 13. maja 1992. godine i prvi je šehid među imamima.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2004. u sekundarnoj masovnoj grobnici u Blječevu.

– U herojskoj borbi za odbranu svoje zemlje i naroda, mnogi od njih su položili svoje živote kao šehidi.

Među njima je i naš plemeniti alim Mustafa-ef. Mujkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bratuncu, čije je dostojanstvo u misiji, posebno u najtežem vremenu agresije  i genocida, za sve nas ostalo najsvjetlijim primjerom.

Ponosni smo na naše bosanske učene prethodnike koji su ostali vjerodostojni u svjedočenju Istine i odvažni u predanosti principima dobra. Danas se s posebnom zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo dostojanstva i časnog zaloga šehida Mustafe-ef. Mujkanovića, izjavio je povodom 30. godišnjice šehadeta efendije Mujkanovića muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Mustafa-ef. Mujkanović ukopan je u haremu Gradske džamije u Bratuncu.

Tezkiretnamom je ime šehida Mustafa-ef. Mujkanovića svrstano u prvu kategoriju ličnosti čiji opći značaj obavezuje na institucionalno obilježavanje godišnjica na nivou cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.