Poslije kolektivne dženaze u šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, 12. maja u šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu klanjat će se 17. kolektivna dženaza za šest žrtava velikosrpskog zločina počinjenog nad bošnjačkim civilima u proljeće 1992. godine.

Svoj vječni smiraj nakon godina dugog čekanja pronaći će: Amira Paranglija, djevojčica ubijena u sedmoj godini u naručju svoje majke Safije koja je imala 31 godinu. Pronađene su u istoj masovnoj grobnici i obje će, jedna pored druge, pronaći svoj vječi smiraj u Veljacima.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana jeste Rukija Paraganlija, rođena 1925. godine u Biljači kod Bratunca. Ona je imala 67 godina u momentu kada je ubijena, 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani također na lokalitetu Joševa u oktobru 2021. godine.

Konačan smiraj ove godine naći će i Sabaheta Hasanović, rođena 1952. godine u mjestu Abdulići kod Bratunca. Ona je nestala u novembru 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Miholjevine, općina Srebrenica, u novembru 2020. godine.

Ove godine će u Veljacima biti ukopan i Šaćir Muminović, rođen 1952. godine u Mihaljevićima kod Bratunca. On je također 1992. godine ubijen na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. godine na lokalitetu Sikirići, općina Bratunac.

U Bratuncu će 12. maja biti ukopan i Alija Hodžić, rođen 1963. godine u Suhoj kod Bratunca. On je također nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1996. godine na lokalitetu Žerovanj, općina Ilijaš.

Na današnjoj press-konferenciji u Tuzli govorili su glavni bratunački imam Elvir ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Admir ef. Velić. Obilježavanje dana genocida, kako je istaknuto počelo je 3. maja i trajat će do 29. maja.

– Na 24 lokacije ćemo provesti aktivnosti, posjetit ćemo sedam masovnih grobnica i već smo određene aktivnosti započeli. Trećeg maja smo posjetili Hranču, mjesto koje je 1992. godine prvo napadnuto, popaljene su sve bošnjačke kuće i pobijeni svi civili koji su pohvatani i posjetili smo masovnu grobnicu Borkovac – kaže predsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Admir ef. Velić.

Neophodno je gajiti kulturu sjećanja kako buduće generacije Bošnjaka ponovo ne bi zadesila 1941. ili 1992. godina. Bratunačka svakodnevica je sumorna jer su mnogi zločinci na slobodi.

– Mi nažalost živimo u vremenu u kojem je svakodnevica da žrtva sretne na sred čaršije svog katila – kaže efendija Elvir Hodžić.

Tužilaštva, ističe on, ne rade svoj posao, pogotovo Okružno tužilaštvo Bijeljina koje predmete ne delegira na pravi način.

Također u Bratuncu se u sklopu “Đurđevdanskih dana” obilježava i Dan oslobođenja Bratunca.

– Od koga su oslobodili Bratunac? Ubijeno je 210 djece, 270 žena, pronašli smo 450 masovnih grobnica, i dalje tragamo za stotine ubijenih civila, a ovdje se slavi oslobađanje grada. Od koga? Od 70 odsto populacije koja je prema popisu 1991. godine živjela u Bratuncu – pita efendija Hodžić.

Bratunčani će nastaviti još intenzivnije obilježavati dane genocida, ali i podsjećati sve one kojima su ubijeni najmilili da se ne smiju uspavati.

Ispraćaj tabuta iz Tuzle ka Memorijalnom kompleksu Veljaci planiran je za četvrtak 11. maja u 14 sati, a dženaza će biti klanjana u petak 12. maja.

(fena.ba)