Najbolji rezultat su ostvarili takmičari Tuzlanskog muftijstva, koji su ponijeli i titulu sveukupnih pobjednika susreta sa 118,7 bodova, ispred takmičara Zeničkog muftijstva sa 96,6 bodova i takmičara Sarajevskog muftijstva sa 77,9 bodova

U periodu od 31. jula do 3. augusta 2016. godine Mostar je ugostio učesnike XVIII sportskih susreta Udruženja ilmijje i zaposlenika Islamske zajednice u BiH i dijaspori. Domaćin ovogodišnjih susreta je bilo Muftijstvo mostarsko.

Na susretima je učestvovalo 13 ekipa: reprezentacije svih muftiluka iz BiH, ekipa službenika Rijaseta IZ u BiH, ekipa profesora obrazovnih ustanova IZ u BiH i ekipa bošnjačke dijaspore. Ceremonija svečanog otvaranja susreta je održana u SRC Midhat Hujdur-Hujka u Sjevernom logoru.

Takmičenja iz atletike, futsala, odbojke i košarke odvijala su se na terenima i u salama u Sjevernom logoru, te u sali OŠ “Zalik”, dok su turniri u šahu i stonom tenisu održani u Studentskom hotelu Mostar.

Najbolji rezultat su ostvarili takmičari Tuzlanskog muftijstva, koji su ponijeli i titulu sveukupnih pobjednika susreta sa 118,7 bodova, ispred takmičara Zeničkog muftijstva sa 96,6 bodova i takmičara Sarajevskog muftijstva sa 77,9 bodova.

Na ceremoniji proglašavanja najboljih i zatvaranja XVIII sportskih susreta, koja je održana u srijedu 3. augusta, prve medalje i diplome su dodijeljene u atletici, gdje je titula i pehar sveukupnog pobjednika pripao atletičarima Sarajevskog muftijstva.

Najviše pažnje je privuklo takmičenje u futsalu, gdje su briljirali takmičari Zeničkog muftijstva, koji su u zanimljivom finalu bili bolji od fudbalera Bihaćkog muftijstva sa 1-0.

Odbojkaški turnir je ponovo donio dosta zanimljivu borbu, a najbolji su bili predstavnici Tuzlanskog muftijstva, koji su u finalu sa 2:0 u setovima (25:16, 26:19) bili bolji od predstavnika Tuzlanskog muftijstva – povratnički medžlisi.

U košarci su najbolji bili sveukupni pobjednici susreta Tuzlansko muftijstvo, koje je u finalu rezultatom 24:20 savladalo domaćine.

Sportske susrete je svečano proglasio zatvorenim muftija mostarski Salem-ef. Dedović, koji je i uručio pehar sveukupnom pobjedniku – Muftijstvu tuzlanskom, predvođenom glavnim imamom MIZ Kalesija Enver-ef. Alićem.