Nakon četiri i po stoljeća, koliko nas dijeli od vremena kada je živio Gazi Turali-beg, na najljepši način oživljen je njegov vakuf, svečanim otvaranjem Administrativno-poslovnog centra koji nosi ime ovog velikana, „Gazi Turali-begov vakuf“ u Tuzli.

Bogat program svečanog otvorenja „Gazi Turali-begovog vakufa“ u Tuzli podsjetio je sve na značaj velikana koji je ostavio nemjerljiv pečat na ovaj grad i njegov razvoj.

Prije 444 godine, 1572. godine, u Čačku je potpisana Gazi Turali-begova vakufnama.

Pored džamije i škole za djevojčice Gazi Turali-beg je u Tuzli sagradio javnu banju (hamam), han, musafirhanu, vodovod i 38 dućana i to sve uvakufio zajedno s jednom baščom i četvrtinom u vlasništva u slanoj vodi.

U proteklom vremenu, mnoga vakufska zemljišta i objekti su oteti i uzurpirani, a od cjelokupnog Gazi Turali-begovog vakufa ostala je samo džamija. Projektom revitalizacije džamije i izgradnjom Administrativno-poslovnog centra „Gazi Turali-begov vakuf“ vraća se sjaj vakufu jednog od najvećih Tuzlaka svih vremena.

Vrijedi istaći da je današnji džuma-namaza u Turali-begovoj džamiji predvodio i hutbu održao reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. U svojoj hutbi i reis Kavazović je istakao značaj Gazi Turali-bega za ovaj grad.

Program otvorenja nastavljen je svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Tuzla. Tokom njenog programa reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću uručena je plaketa Gazi Turali-bega koja je ustanovljena odlukom Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla.

Plaketa je dodjeljena za izuzetan doprinos u radu i ukupnoj misiji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, za nemjerljiv doprinos u obnovi postojećih, izgradnji novih džamija i cjelokupne infrastrukture Islamske zajednice što je doprinijelo unaprijeđenju vjerskog života u Tuzli. Reisu Kavazoviću plaketu je uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

U svom obraćanju reis Kavazović je iskazao riječi zahvale svima koji su doprinijeli da se projekat izgradnje Turali-begovog vakufa završi te dodao da nam je ovaj vakif pokazao na koji način se čine dobra djela.

Reis Kavazović iskazao je svoju radost što se u Bosni i Hercegovini obnavljaju džamije, crkve i manastiri, istina uz poteškoće ali se ipak ide dalje. Tako isto valja i treba graditi i međuljudske odnose. – dodao je Kavazović.

-Otvaranjem Turali-begovog vakufa željeli smo da vratimo Tuzli Turali-begove vakufe. Željeli smo da sačuvamo uspomenu na velikog vakifa Turali-bega i stavili smo sebi u zadatak da sa ovih preostalih nekoliko dunuma vakufske zemlje Tural-ibega,  dođemo do nekih sredstava i obnovimo koliko je moguće od Turali-begovog vakufa. – kazao je predsjednik Spahić.

Tokom akademije biranim riječima obratili su se muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Tuzla Ahmed-ef. Huskanović, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović kao i Husejn Dropić, dipl.ing arh.

Svi govornici u svojim obraćanjima nisu krili svoju radost što je danas Turali-begov vakuf dobio novi sjaj nakon toliko godina.

Program svečane akademije izveli su članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla koji i nosi ime tuzlanskog velikog vakifa, hor “Gazi Turali-beg”.

{gallery}1903160{/gallery}

(miztuzla.com)