Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i Abdulaziz Abdullah Al-Saga, donator dijela sredstava za izgradnju džamije u džematu Brdo (MIZ Čelić), u četvrtak 15. marta, su posjetili gradilište ove džamije.

Tokom posjete Čeliću muftija Fazlović je imao i prijem za donatora Abdulaziza, kojem su prisustvovali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Čelić i i načelnik Općine Čelić Sead Muminović.

Muftija Fazlović se zahvalio donatoru Abdulazizu i narodu Saudijske Arabije za pomoć pri obnovi džamija u ovom gradu. Kazao je da su muslimani svojim duhom i životom čvrsto vezani za džamije, a uz džamije je neophodno imati i adekvatan prostor za aktivnosti djece i mladih koje, u 360 džamija i 500 mekteba na području Muftiluka tuzlanskog, okupljaju vrijedni imami.

Izgradnja džamije u džematu Brdo, MIZ Čelić, počela je u novembru 2017. godine. Na mjestu gdje se trenutno gradi nova džamija nekada je bila stara. Tokom obilnih padavina i poplava 2014. godine došlo je do pomjeranja tla, a zatim i pucanja zidova i kupole na džamiji, te se moralo pristupiti njenom rušenju i ponovnoj izgradnji. Džamija se gradi na novim temeljima ali na istom mjestu gdje je, prema predajama i natpisu na kamenoj ploči, stara džamija bila izgrađena oko 1700. godine. Nekoliko puta je renovirana prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu, a tokom rata je ostala neoštećena samo njena munara. Obnovljena je i ponovo otvorena 1997. godine.

Izgradnju džamije, pored džematlija, pomaže i donator Abdulaziz Abdullah Al-Saga iz Saudijske Arabije, a radovi na njoj teku planiranim tokom.