Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović posjetio je u petak, 17. marta 2023. godine džemat Pomol, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Muftija Fazlović je u hutbi koju je govorio u džamiji ovoga džemata, iskazao radost što u ovom mjestu danas imamo lijep džemat.

– Ko se brine o svome džematu, on se brine o svojoj zajednici. Vaš džemat je Islamska zajednica, njen temelj. Vaša snaga je velika i zato smo danas ovdje da vam čestitamo i da vam se zahvalimo. Vi ste izuzetno vrijedni Bošnjaci, čuvate svaku stopu svoje zemlje, zemlje vaših očeva, djedova, naših predaka. Želimo da se brinemo o svojoj zemlji i svojoj sudbini. Naša zemlja je naša sudbina. Molim Allaha, dželle šanuhu, da vas ojača u dini-islamu i zajedništvu, da budete i dalje primjer drugima, kazao je muftija Fazlović.

Govoreći o dolasku mjeseca ramazana, muftija Fazlović je istakao da se ramazani-šerifu najviše raduju oni koji imaju čvrst nijet da poste jer je ramazan mjesec posta.

– Post će nam dati duhovnu, intelektualnu i emocionalnu snagu da se na mnogim poljima popravimo te da i u drugim ibadetim, poslovima i odgovornostima ojačamo.

Zahvalni smo Allahu, dželle šanuhu, što nam je omogućio da svoje ibadete jačamo u ovim danima i noćima predramazanskog mjeseca ša'bana, predvorja ramazani-šerifa. Ramazanski nur nam dolazi, osjećamo ga, miris šehri-ramazana se širi. Pripremamo se za susret s ramazanom kada će se otvoriti vrata velike, neizmjerne Allahove milosti.

Za naš duhovni život i identitet najvažnije je da se učvrstimo u svojoj vjeri. Ibadeti su djela kojima svakodnevno svjedočimo pokornost Allahu, dželle šanuhu. Za onoga ko je spoznao smisao svoga života, najveća čast je biti dostojan robovanja Allahu, dželle šanuhu, poručio je muftija Fazlović.

Karakter života je prolaznost, dan za danom se niže, prolaze godine i decenije. Bogatstvo vjere, morala, karaktera, vrijednosti koje smo sačuvali u našim porodicama i džematima želimo prenosti na nove generacija, naglasio je Muftija.

– Želimo da naša djeca budu dobre generacije muslimana, dobre generacije Bošnjaka. Naše je da se pobrinemo o onim generacijama koje neposredno dolaze poslije nas. Ako im u porodicama, mektebima i džematima damo dobre temelje i pružimo dostojan odgoj u dini-islamu, onda će biti dosta sigurnosti i pouzdanja da smo obavili svoj emanet i svoju misiju u životu na ovome svijetu, kazao je muftija Fazlović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdin-ef. Grahić se zahvalio muftiji Fazloviću na ovoj posjeti i stalnoj brizi o džematima povratka, posebno vjerskom životu u džematima MIZ Vlasenica, njihovom razvoju te potrebama džematlija.

Nakon džuma-namaza upriličen je razgovor s džematlijama džemata Pomol, jednog od najvećih džemata na području Medžlisa IZ Vlasenica koji obuhvata osam sela i nekoliko manjih zaseoka. Imam ovog džemata je Mustafa-ef. Mekanić. Prema popisu stanovništva iz 1992. godine u ovom džematu je živjelo oko 2.500 osoba. Danas u Pomolu živi oko 240 osoba od čega je 31 dijete. Prva džamija koja je izgrađena u ovom mjestu bila je Bijela džamija (smatra se da je izgrađena 1726. godine). Porušena je 1992. godine, a nakon povratka džematlija u svoje domove i džamija je obnovljena te svečano otvorena 2008. godine. Ovaj džemat danas ima jednu džamiju, tri mekteba i osam šehidskih obilježja.