“Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka” naziv je naučne konferencije koja će 6. jula biti održana u Srebrenici, u okviru programa obilježavanja 26. godišnjice Genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica.

Generalni pokrovitelj ove konferencije je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Konferenciju su podržali Muftijstvo tuzlansko i Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice. Organizator je Institut za društvena i religijska istraživanja, dok su suorganizatori Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Na početku konferencije učesnicima će se obratiti izaslanik Reisul-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Konfererencija je podijeljena na tri panela, kojim će predsjedavati direktor Institut za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor  Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, te profesorica Fakulteta islamskih nauka dr. Zehra Alispahić.

Uvodno predavanje o temi “Uloga uleme u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka” održat će prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Na skupu će govoriti mr.sc. Kemal Nurkić, dr. Ferid Dautović, dr. Sead Selimović, dr. Senija Milišić, dr. Izet Šabotić, mr. Omer Zulić, dr. Abid Đozić, mr. Muharem-ef. Omerdića, dr. Zehra Alispahić, dr. Mustafa Hasani, Alija Tabaković, dr. Sead Seljubac, dr. Šefko Suljemanović i Emir Šečić.

Cilj ovog naučnog skupa je rasvjetljavanje i afirmiranje duhovne i društvene uloge alima, učenjaka Srebrenice, njihova uloga u borbi protiv fašizma u vrijeme Drugog svjetskog rata, te stradanje imama u Genocidu nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica (1993-1995.) Predviđeno je i publiciranje rezultata istraživanja u tematskom Zborniku radova.