U džematu Brnjik, Medžlis Islamske zajednice Čelić, u petak 1. decembra je radno otvorena novoizgrađena džamija.

Džemat Brnjik, prema broju džematlija, pripada manjim džematima, ali po svome entuzijazmu i vrijednim projektima može se porediti sa mnogo većim džematima. Mještani Brnjika uglavnom žive od poljoprivrede, a imam Avdija-ef. Ramić ističe kako vrijedne džematlije petkom u vrijeme džume, pa i u ljetnim danima kada je najviše posla, prekidaju svoj rad i dolaze na džuma-namaz. Džuma-namazu često prisusutvuju i žene, redovno se organizuju časovi sufare i učenja Kur'ana za odrasle, a posebna pažnja posvećuje se mektebskoj nastavi.

Džamija, koja je nekada bila u Gornjem Brnjiku, 1979. godine je premještena na prostor gdje se sada nalazi nova džamija. Zbog klizišta koje se pojavilo na tom mjestu objekat je vremenom znatno oštećen. Polovinom ove godine potpisan je ugovor sa firmom koja je za samo šest mjeseci izgradila novu džamiju. Značajna sredstva za izgradnju donirala je vakifa iz Katara preko katarske humanitarne ogranicacije Qatar Charity. Oni su za izgradnju objekta donirali 130.000 KM, a oko 69.000 KM uložili su džematlije.

Svečanosti radnog otvorenja džamije, koje je održano 12. rebiu-l-evvela poslije džume-namaza, prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa IZ-e Čelić Islam-ef. Hrnjić, koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo, imami, predstavnici donatora, brojine džematlije ovog i drugih džemata u Čeliću.

Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, je u svome obraćanju istakao kako su izgradnja džamije i vakufske kuće dokaz vitalnosti ovog džemata, džematlija, imama i Medžlisa Islamske zajednice Čelić.

„Muftiluk tuzlanski ima 350 džemata. Brnjik je danas, na dan mevluda, u centru naše pažnje. To je zato što se u ovom džematu za vrlo kratko vrijeme sagradila džamija i ona je danas dostupna, u punom svom sjaju, svim vjernicima muslimanima i muslimankama u ovom džematu i svima drugima koji u nju žele doći. Zahvalni smo Allahu dž.š. 

Draga braćo i sestre, nemojte da samo svojim jezicima govorimo, spustimo našu radost u naša scra. Na svemu se zahvalite Allahu dž.š. i onda se ne bojte u pogledu trajanja blagodati na kojima se zahvaljujete. Allah će ih čuvati putem naše zahvale Njemu ali ona mora biti u svakom našem damaru, ne samo sa jezika. U ovom lijepom danu, i mevludskom i džumanskom, i ovako svečano zbog ove džamije, doista smo obogaćeni i neizmjerno Allahu dž.š. zahvalni,“ kazao je muftija Fazlović.

Mevludski program su izveli imami medžlisa Čelić, a predavanje o Poslaniku s.a.v.s. je kazivao hafiz Abdullah Kapo. Hafiz Kapo je podsjetio da je ovo mjesec u kojem se svi trebamo više prisjećati našeg poslanika Muhammeda a.s. i sa emocijama govoriti o njemu. On je uzor nama i našim porodicama.
„Iskoristimo ovaj mjesec da ga što bolje upoznamo, da pročitamo što više knjiga o njemu, da ističemo njegove osobine i što više učimo Kur'an kao posljednju Božiju objavu koju nam je prenio naš Poslanika s.a.v.s.,“ kazao je hafiz Kapo.

Islam-ef. Hrnjić, glavni imam MIZ Čelić zahvalio se donatorima i izvođaču radova na ovoj džamiji firmi Papilon, Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Općini Čelić, kao i predstavnicima humanitarne ogranicacije Qatar Charity. Tokom ove svečanosti uručene su vakufnama i zahvalnica donatorima iz Katara.

Prije dvije godine u ovom džematu je izgrađena vakufska kuća, a Enes Kehić, član džematskog odbora Brnjik, ističe kako će u narednom periodu biti opremljena mektebska učionica u ovoj džamiji, te uređeno dvorište.