Mevlud u Gradskoj džamiji u Srebreniku je proučen u subotu 2. decembra nakon akšam-namaza.
Na početku programa, tokom kojeg su pored učenja mevluda uručene vakufname vakifima, zahvalnice donatorima i svjedodžbe svršenicima hatmi, prisutne je poselamio i dobrodošlicu iskazao Emir-ef. Brašnjić, imam Gradske džamije. Glavni imam ovog medžlisa Refik-ef. Hodžić je naglasio značaj ovakvih okupljanja, čestitajući prisutnima mevlud, a posebno uspjeh onim džematlijama koji su proučili hatmu.
Vahid-ef. Fazlovićm muftija tuzlanski, je u svome obraćanju istakao da mi ovakvim okupljanjima pokazujemo da volimo Allaha dž.š. Šehadet je ono što je naše najvažnije svjetlo, i ono nas uvodi u svako dobro. Ovih dana muslimani pojačano oživljavaju svoju vjeru i čine je jačom. Ona mora biti živa i u našim kućama i u našim mahalama. Ako budemo popravljali sebe, Allah će popraviti naše stanje. Muftija je istakao i važnost morala, te naveo Poslanikove, s.a.v.s., vrline.


Muftija je uručio i vakufname vakifima ovog džemata a to su: Musić Adem i Fatima, Husarić Hamzalija, Fazlić Adis, Hodžić Mehmed i Bašić Hazim i Sadija.
Ovom prilikom prisutnima su se predstavili i svršenici hatmi za odrasle u džematu Centar Srebrenik, njih dvanaest: Bešlagić Atifa, Fazlić Rahima, Huremović Alma, Jašarević Amina, Jašarević Melika, Jašarević Nermina, Jašarević Sabina, Mašić Sejub, Moranjkić Safet, Moranjkić-Mustafić Jasnela, Selimović Aladin i Softić Amela. Njima je svjedodžbe i hedije uručio glavni imam ovog medžlisa Refik-ef. Hodžić, a hedije u ime džemata predsjednik džematskog odbora Centar Srebrenik, gospodin Dževad Šehrić. Hedije su uručene i imamu kao priznanje za vjersko-prosvjetni rad.
Prisutnima se ispred svršenika hatme obratio Safet Moranjkić, kao najstariji od njih, zahvalivši se muftiji Fazloviću za prisustvo ovoj svečanosti, imamu na poučavanju, te je istakao kao je on primjer da se i u starijim godinama može učiti Kur´an.
Zbog adaptacije fasade na džamiji, instaliranja savremenog video nadzora, novog ozvučenja, adaptacije još nekih dijelova enterijera i eksterijera džamije, džemat je dodijelio zahvalnice: Marković d.o.o. Srebrenik, Pekara Magistrala Srebrenik, Nermin Bašić, Gromeks d.o.o Srebrenik, a za doprinos za infrastrukturu u džematu Centar Srebrenik, zahvalnica je uručena općinskom načelniku, gospodinu Nihadu Omeroviću. Njima je zahvalnice uručio predjednik IO Medžlisa IZ-e Srebrenik Abdulah Arifović.
Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ-e Srebrenik, a hor džemata Centar Srebrenik je izvodio ilahije i kolaže salavata.